Nieuwe afmetingen voor de Eames Lounge Chair

De Eames Lounge Chair uit 1956 is een klassieker. Daar raak je niet aan. De gemiddelde lichaamslengte is doorheen de jaren echter met 10 cm toegenomen. Daarom brengt Vitra nu een aangepaste versie van de Lounge Chair op de markt.
De Eames Lounge Chair uit 1956 is een klassieker. Daar raak je niet aan. De gemiddelde lichaamslengte is doorheen de jaren echter met 10 cm toegenomen. Daarom brengt Vitra nu een aangepaste versie van de Lounge Chair op de markt. 

“Waarom maken we geen eigentijdse versie van de oude, Engelse clubfauteuil?” Deze vraag van Charles Eames (1907-1978) stond aan de wieg van de ontwikkelingen voor de Lounge Chair.

Charles en Ray Eames (1912-1988) hebben met de Lounge Chair en de bijbehorende Ottoman een nieuwe norm voor comfort bepaalt. De zetel die als een van de belangrijkste meubelontwerpen van de 20e eeuw geldt, verbindt traditie en moderniteit op een manier die wij vandaag even aantrekkelijk vinden als in 1956, het jaar van zijn ontstaan. Zoals alle grote klassiekers is de Lounge Chair een product dat uit een andere tijd afkomstig is, maar in onze tijd past.


(foto: www.vitra.com)

Er is echter enig voorbehoud aangewezen. De gemiddelde lichaamslengte van de mens is de laatste vijftig jaar met ongeveer 10 centimeter toegenomen. Het is dan ook begrijpelijk dat grotere personen de Lounge Chair ( 840 x 840 x 850-910 mm) vandaag relatief klein vinden. Daarom heeft Vitra samen met de Eames-familie beslist om naast de Lounge Chair met de oorspronkelijke afmetingen uit 1956 ook een grotere versie aan te bieden.

De legitimering voor een nieuwe versie van de Lounge Chair - die Vitra nu presenteert na nauw overleg met de Eames-familie en na een langdurige, zorgvuldig uitgevoerde testreeks - is afgeleid van het designconcept van de Eames.


(foto: www.vitra.com)

Het erkennen van maatschappelijke wensen gold voor hen als een essentieel onderdeel van het werk van de designer. Hun rol als vormgever vergeleken ze graag met die van een goede gastheer die vooruitloopt op de wensen van zijn gasten en die op attente wijze vervult. Alleen al daarom was het voor de Eames een vaststaand gegeven om het productieproces van heel nabij te volgen en om 
indien nodig, wijzigingen aan te brengen aan het ontwerp.

Er is nog een ander feit waardoor het mogelijk werd om de afmetingen van de Lounge Chair (930 x 840 x 850-910 mm) te wijzigen. Charles en Ray Eames hebben de fauteuil niet ontworpen als meubelsculptuur, maar als een systeem van op elkaar afgestemde componenten die op optimale wijze aan een bepaald doel moeten beantwoorden. Daarom kunnen de losse componenten worden 
aangepast aan nieuwe doelstellingen, zonder dat daardoor de essentie van het hele ontwerp en het samenspel van zijn losse elementen fundamenteel in vraag wordt gesteld.


(foto: www.vitra.com)

De nieuwe versie van de Lounge Chair (vanaf 4.422,55 euro) onderscheidt zich door een verlengde zitting, overeenkomstig aangepaste armsteunen en een verhoogde rugleuning. Buiten deze verlengde elementen blijven de afmetingen, de constructie en de materiaalkwaliteit van de fauteuil ongewijzigd. De Ottoman kon in zijn oorspronkelijke uitvoering worden behouden. Op het eerste gezicht zijn de grote Lounge Chair en de nog steeds verkrijgbare standaardversie van de fauteuil nauwelijks van elkaar te onderscheiden. Omdat het verschil tussen de twee modellen eerder in het zitcomfort en niet in het uiterlijk wordt gemerkt, kunnen beide versies ook probleemloos naast elkaar worden geplaatst en gebruikt.
Deel dit artikel:
Onze partners