Nieuwe Apple Campus opent in april

Vanaf begin april zal Apple Park in gebruik genomen worden. Het werd door Steve Jobs omschreven als een centrum voor creativiteit en samenwerking. De campus van 0,7 km² wordt de nieuwe werkplek voor meer dan 12.000 werknemers, die op 6 maand tijd zullen verhuizen naar de campus. Tijdens de zomer wordt er verder gebouwd aan parken en de buitenste gebouwen.

Apple Park is ontworpen door Foster + Partners. Centraal staat een ringvormig gebouw van 0,26 km², dat volledig bekleed is met de grootste panelen van gebogen glas ter wereld. Door die ringvorm wordt de campus ook wel eens ‘Spaceship’ genoemd. Behalve grote kantoorgebouwen, zal er een bezoekerscentrum met een Apple Store en een Apple Cafe zijn, een fitnesscentrum van 9.300 m² voor Applewerknemers, en ultramoderne onderzoeks- en ontwikkelingsfaciliteiten. In de omliggende parken vind je meer dan 3 km aan wandel- en looppaden, een boomgaard, een weide en een vijver. Die hebben allemaal als doel een ontspannende werkomgeving te creëren.

 

Steve Jobs Theater

Er is ook een auditorium te vinden in Apple Park, dat Steve Jobs Theater zal heten. Die naam is een erkenning voor de visionaire oprichter van Apple en zijn blijvende invloed op de wereld. Het theater zal later dit jaar openen. Er zullen 1.000 mensen in het theater passen, en de zaal zal toegankelijk zijn via een 6 meter hoge cilinder die een diameter heeft van 50 meter en afgedekt is met een dak van koolstofvezel.

“Steves visie voor Apple reikte veel verder dan zijn tijd bij ons. Hij wilde van Apple Park een innovatiehuis voor verschillende generaties maken”, vertelt Tim Cook (CEO van Apple). “De kantoren en parken zijn ontworpen om ons team te inspireren, maar ook om de natuur ten goede te komen. We hebben een van de meest energie-efficiënte gebouwen ter wereld ontworpen. De campus draait volledig op hernieuwbare energie.”

 

Grootste natuurlijk geventileerd gebouw

Voor hij stierf in 2011 heeft Jobs veel tijd geïnvesteerd in de samenwerking met Foster + Partners om de Apple Park campus te ontwerpen. “Steve investeerde veel energie in het creëren en ondersteunen van creatieve omgevingen. We hebben het ontwerp en de uitvoering van de campus met evenveel enthousiasme en dezelfde ontwerpprincipes benaderd als onze producten”, zegt Jony Ive (chief design officer van Apple). “Door ingenieuze gebouwen met parken te combineren, hebben we een open omgeving gecreëerd waar mensen kunnen samenwerken. We hebben geluk gehad dat we jarenlang hebben kunnen samenwerken met Foster + Partners.”

De campus houdt zich ook aan strenge milieuregels. Op de daken liggen zonnepanelen die 17 megawatt aan energie kunnen produceren, een van de grootste on-site installaties ter wereld. In Apple Park zal zich ook het grootste natuurlijk geventileerde gebouw bevinden, dat naar schatting 9 maanden per jaar geen verwarming of airconditioning nodig zal hebben. Een halve vierkante kilometer aan bestaand asfalt en beton is vervangen door natuurgebieden en meer dan 9.000 inheemse en droogteresistente bomen.

Bekijk zeker ook het filmpje met de dronebeelden van de nieuwe Apple Campus!

Deel dit artikel:
Onze partners