Nieuwe bib voor Noorderwijk

Ontwerpatelier Peter Jannes
Ontwerpatelier Peter Jannes
Ontwerpatelier Peter Jannes
Ontwerpatelier Peter Jannes
Ontwerpatelier Peter Jannes
Ontwerpatelier Peter Jannes
Ontwerpatelier Peter Jannes

In Noorderwijk bij Herentals wordt de laatste hand gelegd aan de nieuwe bibliotheek, een project van Ontwerpatelier Peter Jannes. Het eerste project in België waar gekozen werd voor de techniek van droog gestapelde bakstenen.

In Noorderwijk bij Herentals wordt de laatste hand gelegd aan de nieuwe bibliotheek, een project van Ontwerpatelier Peter Jannes.  het eerste project in België waar gekozen werd voor de techniek van droog gestapelde bakstenen.


In het kader van een decentralisatie van de stadsdiensten, wilde het stadsbestuur van Herentals het oude gemeentehuis van Noorderwijk herop te waarderen als mini-gemeentehuis en uit te breiden met bibliotheek en standplaats voor de groendienst en Rode Kruis. Het behoud van de achterliggende parking dient behouden voor de organisatie van lokale festiviteiten (kermis, kerstmarkt,)Het bestaande gemeentehuis wordt behouden en uitgebreid met een balkvormig volume evenwijdig met de straatzijde. Dit volume wordt zodanig ingeplant dat
er een voorplein wordt gecreëerd langs de straatzijde, dat tegemoet komt aan het ontbreken van een echt dorpsplein binnen de dorpskern.

 

Het gemeenschappelijke inkomgedeelte situeert zich achter de bestaande bebouwing in het  scharnierpunt tussen bestaande bebouwing en nieuwbouw. Het is in dit scharnierpunt dat de opsplitsing gebeurt tussen bibliotheek en gemeentehuis en waarrond zich de gemeenschappelijke sanitaire lokalen bevinden.

 

Het volume wordt zodanig ingeplant dat er een voorplein wordt gecreëerd langs de straatzijde , dat tegemoet komt aan het ontbreken van een echt dorpsplein binnen de dorpskern.

Primeur: eerste project met droog gestapelde stenenHet project is een primeur voor ons land. Het is het eerste project waarbij de stenen droog op elkaar gestapeld werden.  De Click brick die uitgevonden werd door de Nederlandse fabrikant Daas Bakstenen, werd in ons land geïntroduceerd door De Saegher CRH Clay Products. Het gevelbeeld wordt dankzij deze techniek enkel en alleen bepaald door de kleur en de textuur van de baksteen en niet langer door de voegen.
De stenen worden in elkaar geklikt dankzij roestvrij stalen clips die passen in de groeven van de bakstenen. Belangrijk voordeel is ook dat  deze techniek niets te vrezen heeft van vries- of regenweer en evenmin van storende uitbloeiing- of uitlogingsvlekken. 

    

 

Deel dit artikel:
Onze partners