Nieuwe bruggen tweemaal sneller waterdicht dankzij mini-macaden

Sinds maart 2017 werkt het Agentschap Wegen en Verkeer Oost-Vlaanderen aan twee nieuwe bruggen op de E40 in Merelbeke: de brug over rivier de Tijarm en de brug over de Oude Gaversesteenweg. Beide bruggen dateren van de jaren ’50 en zijn dringend aan vervanging toe. Tegen het einde van 2018 zouden de werken afgerond moeten zijn. Momenteel worden de werken langs de noordkant van de E40 afgerond, goed voor een totale oppervlakte van 2300 m². Hiervoor leverde SOPREMA maar liefst 320 rollen bitumineuze waterdichting.

Het bouwen van een brug of viaduct vormt altijd een bijzondere uitdaging. De waterdichting moet een verhoogde weerstand bieden aan zware belastingen en schommelende weersomstandigheden.

Vochtproblemen bij bruggen veroorzaken meestal een begin zonder einde. Aannemingsbedrijf Aswebo uit Drongen kiest daarom voor de betrouwbare afdichtingsproducten van SOPREMA in combinatie met gietasfalt. Voor dit project hebben zij bovendien besloten een tijdelijke handelsvereniging aan te gaan met aannemingsbedrijf Franki voor de betonwerken.

 

Elastocol 500 TP

De betonnen ondergrond wordt geïmpregneerd met Elastocol 500 TP om een goede hechting van de dakbedekking te verzekeren. Deze koud verwerkbare hechtprimer op basis van elastomeer bitumen, harsen en vluchtige oplosmiddelen zorgt er eveneens voor dat de volgende laag snel aangebracht kan worden.

De Antirock 5 TF C3 is een soepel en elastisch membraan, samengesteld uit geselecteerde elastomeerbitumen (SBS), en is voorzien van een polyester composiet wapening. De onderzijde van deze éénlaagse afdichting bestaat uit wegbrandfolie en is ATG-gekeurd voor verwerking in combinatie met gietasfalt. De vrije boord of lasnaad is tevens voorzien van een licht activeerbare wegbrandfolie.

 

Automatisch plaatsingssysteem

Voor het uitvoeren van grote oppervlakten ontwikkelde SOPREMA de mini-macaden (machine à Denis). De machine op hetelucht is geschikt voor het automatisch uitrollen, het lassen en het aandrukken van bitumineuze membranen met een maximale lengte van 10 meter. De mini-macaden brengt zeker enkele voordelen met zich mee.

Naast de uitstekende ergonomie - de machine hanteren is immers minder belastend - zijn een optimale laskwaliteit en een snellere verwerking ook belangrijk. Andy Timmerman, werfleider bij Aswebo, stelt het zo: “De efficiënte verwerking zorgt er voor dat we minstens tweemaal sneller kunnen werken als bij een manuele plaatsing van de bitumen.” In afwachting van de bestelde macaden, huurde Aswebo een exemplaar inclusief operator via SOPREMA.

 

IJzersterke prijs-kwaliteitsverhouding

“De prijs-kwaliteit verhouding van SOPREMA is zeker een troef. Zij leveren ook een uitstekende service, mede doordat zij over een eigen productielijn in België beschikken. Een ander pluspunt is de snelle levertijd: vandaag bitumineuze waterdichting bestellen, betekent morgen geleverd. De keuze is dan ook snel gemaakt”, aldus Andy Timmerman.

Bron: Soprema
Deel dit artikel:
Met medewerking van
Onze partners