Nieuwe daktuin is verademing voor bewoners appartementencomplex Jette

De bewoners van een appartementencomplex in de Abdij Van Dieleghemstraat in Jette ervaren opnieuw alle voordelen van een waterdichte parkeergarage. Door waterinfiltratieproblemen drong een grondige heraanleg van de bestaande daktuinen op de ondergrondse parking zich op. Groendakspecialist IBIC, een dochterbedrijf van waterdichtingsdeskundige SOPREMA, bood met een uniek totaalconcept een duurzame, ecologische en esthetische oplossing.

Groendaken winnen aan populariteit, ze kleuren steden waar de natuur plaatsmaakt voor beton opnieuw groen en brengen heel wat voordelen met zich mee: ze verbeteren de luchtkwaliteit, hebben een positief effect op de waterhuishouding en bieden een esthetische meerwaarde.

Bovendien zorgt een groendak voor een langere levensduur van de dakbedekking, op voorwaarde dat de volledige opbouw, van waterdichting tot de keuze van het substraat, met zorg gebeurt. Volgens de huidige uitvoeringsprincipes bestaat een groendak uit een lagensysteem in functie van de beplanting en de ligging van het dak.

De bestaande daktuinen in de Abdij Van Dieleghemstraat, die eind jaren zeventig aangelegd werden, voldeden met teelaarde als oplossing voor de waterdichting niet meer aan de knowhow van vandaag. Een kortetermijnconstructie, want teelaarde houdt geen rekening met de afvoer van overtollig water, houdt na opdroging het water minder goed vast en kan op een daktuin niet verlucht worden.

Dit is nochtans essentieel om zuurstof in de grond te brengen en de groei van de beplanting te stimuleren. Dat de ondergrondse parkeergarages door het gebruik van teelaarde en het ontbreken van een drainagemat en -baan met vochtproblemen te maken kregen, was dan ook geen verrassing.

 

Totaalconcept volgens de nieuwste technieken

De Vereniging van Mede-Eigenaars (VME) van het appartementencomplex in Jette kwam voor de heraanleg en het waterdicht maken van de daktuinen terecht bij IBIC, pionier op vlak van groendaken in België. De eigenaars mochten daarbij vertrouwen op een technische expertise en een totale groenbeleving op maat van hun wensen.

Om een vlotte uitvoering te garanderen, voerde een IBIC-adviseur eerst een grondig vooronderzoek uit. Zo’n onderzoek brengt de draagkracht van het dak, de opbouw van de bestaande daktuinen en de verschillende waterdichtingsopties in kaart. De grootste uitdaging bij dergelijk totaalproject is het bepalen van de moeilijkheidsgraad. Hier was dit pas na verwijdering van de bestaande daktuin mogelijk, wanneer de naakte structuur kwam bloot te liggen.

De ondergrond van de daktuin bleek een beschermde beton met onderliggende dichting te zijn, waarbij de betonnen boorden tussen de terrassen en de daktuinen niet waterdicht gemaakt waren. De IBIC-vakmannen moesten deze boorden eerst verwijderen om de waterdichting te kunnen doortrekken. Mocht de VME later beslissen ook de aanpalende terrassen aan te pakken, dan kan ze deze renovatie makkelijk laten uitvoeren. Door extra tapgaten te boren en aan te sluiten op de afvoer die al aanwezig was in de garages, kon een vlotte afwatering verzekerd worden.

 

Optimale plantengroei dankzij lavasubstraat

Dakdekkers brachten de waterdichting aan en werkten dit af met een bitumineuze laag. Vervolgens bouwden ze de nieuwe daktuinen op volgens de regels van de kunst: met drainagemat en met kwalitatief gekeurd substraat dat voldoet aan de strengste normen voor de toepassing op groendaken. In tegenstelling tot de bestaande opbouw met teelaarde, werkt IBIC met een substraat van lava vermengd met organisch materiaal.

Het voordeel? Lava is een poreus gesteente met een goede wateropnamecapaciteit en doorlaatbaarheid en leent zich perfect voor een optimale plantengroei. Bij volledige verzadiging sijpelt het water dankzij het luchtvolume van de korrel door in de drainagemat, waar het via de helling van de dakdichting naar de waterafvoer geleid wordt. Daarop bevestigden de vakmannen, zonder de waterdichting te perforeren, de nodige draadafsluiting en de gazonmatten op rol.

 

Bewoners kunnen rekenen op totale fabrieksgarantie

In combinatie met de internationale slagkracht van moederbedrijf SOPREMA, biedt IBIC elke klant een uniek totaalconcept. Een voordeel voor dakdekkers, bouwheren en eigenaars. Zij kunnen niet alleen rekenen op een globaal concept voor de realisatie van groendaken, maar ook op een totale fabrieksgarantie: IBIC biedt bovenop de tienjarige aannemersgarantie een bijkomende SOPREMA Group-garantie. Een sterk pluspunt bij een delicate job als het uitvoeren van werken op waterdichting.

Bron: Ibic
Deel dit artikel:
Met medewerking van
Onze partners