Nieuwe deursystemen voor vernieuwde woning

Een jong koppel uit Waregem ging ten volle voor de aankoop van een semi-moderne woning, bouwjaar 2000, in de regio. “Een huis dat naar de zon kijkt, met een fantastische tuin” was de veelbelovende omschrijving van het huis. Inderdaad: een grote, groene tuin en veel lichtinval zorgden voor een coup-de-foudre. Toch werd er beslist om kleine opfrissingswerken uit te voeren qua vloeren en deuren. De voorkeur van de bouwheer ging naar vlakwandige draaideurensystemen van Xinnix Door Systems.

De deuren met zichtbare omlijsting (klassieke chambranten met paumellen) werden snel verwijderd en maakten plaats voor het aluminium X1 en X240 profiel van Xinnix. In deze verbouwing was het een groot voordeel dat de nieuwe systemen en deuren perfect in dezelfde inbouwopening pasten als de oorspronkelijke standaarddeuren.

Zo was maatwerk absoluut niet nodig en moest de installateur geen rekening houden met een eventuele levertermijn. Een ander voordeel was dat de Xinnix systemen zowel in de enerzijds baksteen wand, als in de anderzijds dunne ytong wand pasten.

 

Zwart-Wit

Gezien het Zwart-Wit verhaal, verkoos de bouwheer witte systemen, waarvan een combinatie van de X1 (trekkende) en de X240 (duwende) profielen. Aangezien deze met primer voorgelakt zijn in RAL 9016, werden deze nadien overschilderd in het kleur van de wand. Voor het beslag verkoos de bouwheer de standaard witte A24.0 scharnieren. Na het schilderen van de wand en de deuren werden deze ingehangen.

Opvallend was het gemak in afregelen van de deur. De scharnieren kunnen 3 dimensionaal, onafhankelijk geregeld worden. Hierdoor kan men de 3 mm speling rondom de deur perfect afstellen. Op de bovenverdieping werden voor de 7 deuren zwarte krukken XA-A001.B gekozen. Deze strakke kruk zonder rozet geeft een rustige uitstraling zonder storende elementen.

De krukken functioneren met een magneetslot dat steeds meegeleverd wordt met het Xinnix systeem. Alle deuren liggen nu in 1 lijn, onafhankelijk of het trekkende of duwende deuren zijn. Visueel een groot verschil met de vroegere klassieke deuren. De inkomhal geeft een prachtige uitkijk op de open bovenverdieping dat nu strakker dan ooit is.

 

Gelijkvloers

Op het gelijkvloers mocht het iets specialer zijn. In de inkomhal bevinden zich 2 draaideuren naast elkaar: een gastentoilet en een vestiaire. Deze X1 systemen liggen onzichtbaar in de wand. Het enige wat zichtbaar is, is de zwarte trekker XA-H180, die als eye-catcher dient. Deze trekker functioneert met een XA-NZ.W wit magnetisch rolslot. De magneet zorgt er voor dat de deur ook altijd mooi dicht getrokken wordt. Een Xinnix deur is namelijk het mooist en meest discreet in gesloten toestand.

In de keuken, het hart van een huis, waar het meest geleefd wordt, staat gebruiksgemak centraal. De uitstraling van de keuken werd een stuk rustiger en stijlvoller met de integratie van een vlakwandig duwend X240 systeem die uitgeeft op de berging. Ergonomie was een prioriteit voor de bouwheer, wat resulteerde in de keuze voor de integratie van een GEZE Active Stop deurpomp in het kopstuk. Deze werd gecombineerd met een vlakwandige zwarte trekker XA-H180.B en de XA-NZ.W magneet.

 

90°

Deze combinatie zorgt ervoor dat de deur kan opgeduwd worden en de deurpomp trekt de deur open op 90°, waar deze ook vast blijft staan. In een krappe berging is het handig om geen vloerstop te moeten plaatsen en optimaal gebruikt te kunnen maken van de ruimte die zich achter de deur bevindt. Bij het sluiten van de deur, remt de Active Stop de deur af, zodat men zeker geen slaande deuren kan hebben.

Nu de pittige renovatieperiode achter de rug is, zijn de bouwheren zeer blij met hun getransformeerde en gemoderniseerde woning. Nu rest hen enkel nog het genieten van de lichtrijke ruimtes en de groene tuin.

Bron: Xinnix
Deel dit artikel:

Met medewerking van

Onze partners