Nieuwe gevelverlichting zet Het Steen ook na zonsondergang in de kijker (Spectrum)

Met de nieuwe architecturale gevelverlichting van Het Steen krijgt de nachtelijke Antwerpse skyline er een nieuwe landmark bij. Voortaan straalt de gerenoveerde burcht ook van dichtbij. Na zonsondergang vormt ze één belicht geheel, waarbij zowel de historische gedeeltes als de recente toevoeging een eigen passende sfeer kregen.

Dankzij de nieuwe belichting is Het Steen, na de kathedraal, nu ook ‘s nachts zichtbaar vanop Linkeroever. Een sfeervolle verlichting verwelkomt bezoekers in het oude hart van Antwerpen. Die is helemaal op maat uitgetekend: 

  • Het Steen omvat een deel van de oudste omwalling van Antwerpen en is het resultaat van eeuwen bouwen en verbouwen. Daardoor heeft de burcht een donkere basis en lichtere kleuren naar boven toe. Die kleurschakeringen worden benadrukt door de innovatieve ledtechnologie ‘tunable white’. 
  • De historische burcht is met een tegenlicht-effect verlicht, waardoor het geheel subtiel omlijnd is. De nieuwe toren krijgt verder vorm door een spel van schaduwen. 
  • Een lichtprojectie wekt de verdwenen burchtwal weer tot leven. Deze lichtlijn loopt door tot in de nis van de oude poort.  
  • De 19de-eeuwse binnenplaats kreeg een warmere accentverlichting, die de architectonische details versterkt en het pittoreske karakter van dit ‘straatje’ benadrukt. 

Tot en met 21 oktober zal er 's avonds een tijdelijke lichtanimatie geprojecteerd worden op Het Steen, een leuke extra om de nieuwe geververlichting in de verf te zetten bij omwonenden en passanten. Ze zal zich elke avond vanaf omstreeks 21 uur ontrollen.

 

Energiebesparende uitvoering

Dankzij de duurzame ledverlichting met slimme aansturing zijn verschillende lichtscenario’s mogelijk. Net zoals bij het station Antwerpen-Centraal wordt het licht hier ‘s nachts gedimd om energie te besparen, zonder in te boeten op sfeer. 

Schepen voor openbaar domein Erica Caluwaerts: “Nadat we de kathedraal, het stadhuis en Antwerpen-Centraal architecturaal hebben verlicht zal ook het oude hart van Antwerpen, Het Steen, vanaf nu 's nachts stralen. Op die manier komt de Antwerpse skyline 24 op 7 tot haar recht, én dit op een kostenefficiënte manier via innovatieve ledtechnologie.” 

De nieuwe verlichting werd uitgetekend door lichtontwerpbureau Spectrum en gerealiseerd door netwerkbeheerder Fluvius, in samenwerking met stad Antwerpen.

Bron: Stad Antwerpen
Deel dit artikel:
Onze partners