Nieuwe Renaat Braemprijs bekroont innovatieve woonprojecten in provincie Antwerpen

Met de nieuwe driejaarlijkse Renaat Braemprijs bekroont de provincie Antwerpen projecten die de kwaliteit en de meerwaarde van nieuwe woonvormen beklemtonen. Van 20 november tot en met 20 december 2023 kunnen projecten worden ingediend. Naast een vak- en publieksjury mogen ook de inwoners van de provincie hun stem uitbrengen.

Om durfals die volop gaan voor nieuwe woonvormen een duwtje in de rug te geven, lanceert de provincie Antwerpen een nieuwe architectuurprijs: de Renaat Braemprijs, vernoemd naar de vooraanstaande Belgische architect. AR-TUR, het cultureel platform voor architectuur en ruimte, ondersteunt de provincie Antwerpen bij de organisatie.

Gedeputeerde bevoegd voor wonen Kathleen Helsen: “Onze samenleving verandert. De bevolking wordt ouder, er zijn meer alleenstaanden en het aantal samengestelde gezinnen groeit. Een klassieke eengezinswoning of appartement is niet altijd ideaal, er is nood aan nieuwe woonvormen. Met deze gloednieuwe architectuurprijs willen we een antwoord bieden op maatschappelijke uitdagingen zoals vereenzaming, schaarse bewoonbare ruimte, duurzaamheid… én tegelijk een stimulans geven aan de diversiteit van het woonaanbod in onze provincie. We kijken uit naar alle innovatieve woonprojecten die zich kunnen bekronen als winnaar van onze eerste Renaat Braemprijs.

 

De jury

Een vakjury selecteert uit alle inzendingen acht projecten. Na een bezoek aan de projecten duiden zowel de vakjury als een publieksjury één laureaat aan. Geïnteresseerden voor de publieksjury kunnen zich kandidaat stellen via www.renaatbraemprijs.be. Daarnaast krijgen ook alle inwoners uit de provincie Antwerpen de kans om via de website hun stem uit te brengen. De prijsuitreiking vindt plaats op 23 mei 2024 in het provinciehuis in Antwerpen.

 

Praktisch

Een project indienen kan vanaf 20 november tot 20 december 2023 via www.renaatbraemprijs.be. Alleen gerealiseerde projecten komen in aanmerking. De projecten dienen minstens een half jaar bewoond te zijn, en gerealiseerd op het grondgebied van de provincie Antwerpen. Geïnteresseerden voor de publieksjury kunnen zich vanaf 20 november aanmelden via de website.

 

Renaat Braem

Renaat Braem (1910-2001) was een vooraanstaande Belgische architect. Hij was een sociaal geëngageerde denker en volgde zijn opleiding in Antwerpen. Na een stage in het atelier van de wereldberoemde architect Le Corbusier, werd hij hoogleraar en stond hij aan de wieg van enkele architectuurtijdschriften en tentoonstellingen in België. De provincie Antwerpen koppelt zijn naam aan deze prijs omwille van parallellen die terugkomen in zijn werk en omwille van zijn overtuiging in de sociale rol van architectuur, die vandaag de dag nog steeds relevant is.

Bron: Provincie Antwerpen
Deel dit artikel:
Onze partners