Nieuwe seminaries en opleidingen voor meer duurzame gebouwen

Zoals twee keer per jaar kondigt Leefmilieu Brussel zijn programma van opleidingen en seminaries voor de komende zes maanden aan. Je vindt al deze evenementen voor professionals uiteraard terug in de Architectura-agenda, maar het leek ons interessant om meer te weten te komen over hoe een dergelijk programma wordt samengesteld. Wat zijn de terugkerende thema's en waarom? Welke nieuwe thema's duiken op? Yannick d'Otreppe, hoofd van het team Opleiding en Seminaries bij Leefmilieu Brussel, licht een tipje van de sluier.

Het opleidingsprogramma voor de eerste helft van 2024 omvat de belangrijkste thema's in verband met duurzaam bouwen en renoveren. Het zal niet verbazen dat veel van deze thema's veranderd zijn. Zo zijn de cursussen ‘Warmtepomp’ en ‘Ventilatie’ uitgebreid van twee naar drie dagen elk, gezien het huidige belang van deze onderwerpen.

Yannick d'Otreppe: “Er is duidelijk vraag naar bij ontwerpers en professionele aannemers. De opleiding ‘Ventilatie’ is zelfs ontworpen om een onderscheid te maken tussen wooncontexten en de tertiaire sector, die zeer verschillende situaties zijn. Professionals kunnen er daarom voor kiezen om alleen deel te nemen aan de eerste, gemeenschappelijke dag, plus de dag die gericht is op het type gebouw waarin ze geïnteresseerd zijn. We hebben vastgesteld dat er nog heel wat werk aan de winkel is op het vlak van informatieverstrekking over C-systemen, ventilatie met dubbele luchtstroom, enz. om hardnekkige misvattingen tegen te gaan.

 

Nieuwe opleidingen

Yannick d'Otreppe wijst daarnaast ook op een aantal nieuwe opleidingen. De eerste is een basisopleiding over circulaire economie: “We gaven al trainingen over de verschillende aspecten van circulaire economie en we realiseerden ons dat sommige professionals in de bouwsector geen basiskennis hadden van dit bij uitstek multidisciplinaire thema. Hierdoor werd circulaire economie vaak gereduceerd tot het hergebruik van materialen. Deze nieuwe basistraining maakt het ook mogelijk om de basisprincipes van circulaire economie over te hevelen uit toekomstige gespecialiseerde opleidingen, waardoor deze gespecialiseerder worden."

De tweede cursus, die eind dit jaar voor het eerst werd gegeven, wordt opgenomen in het programma voor de eerste helft van 2024 en gaat over het beheer van oververhitting, met als doel gebouwen veerkrachtig te maken zonder dat er per se een koelmachine hoeft te worden geïnstalleerd.

 

Seminaries over actuele onderwerpen

In tegenstelling tot opleidingen zijn seminaries bedoeld om professionals te informeren over een actueel onderwerp, een verandering in de regelgeving, enz. Een eerste seminarie richt zich op één bouwcomponent, de gevel, met als doel deze te verbeteren in de algemene context van RENOLUTION (isolatie, etc.), maar ook door het bespreken van nieuwe ontwikkelingen zoals 'intelligente' gevels (faseveranderende materialen, enz.).

Een tweede seminarie gaat over het financiële aspect van circulair bouwen en wil bouwprofessionals in dit werkveld een antwoord bieden op de vraag hoe de kosten onder controle te houden zonder in te boeten aan ambitie.

 

Registreer nu

Er wordt met andere woorden alles aan gedaan om de Brusselse professionals een zo precies mogelijk antwoord te geven op hun behoeften. Deelnemen aan deze evenementen is ook een kans om te profiteren van de internationaal erkende expertise van Brussel, om de nieuwste trends en regelgeving te ontdekken, om ideeën uit te wisselen met andere professionals en om deel te nemen aan bezoeken op het terrein. Inschrijven kan op de website van Leefmilieu Brussel. Vergeet niet dat de inschrijving voor opleidingen moet worden goedgekeurd. Daarom is inschrijving meestal 1 maand voor het evenement vereist. Dit betekent dat de deadline voor het inschrijven voor de eerste opleidingen van volgend jaar al 5 januari is. Stel dus niet uit tot later wat je vandaag al zou moeten doen...

 

OPLEIDINGEN

 • Energiebeheer (Energy Manager) - 3 dagen - januari
 • Akoestiek - 2 dagen - januari
 • Hernieuwbare energie - 2 dagen - februari
 • Regenwaterbeheer - 3 dagen - maart
 • Straatgevelisolatie - 2 dagen - april
 • Beheer van oververhitting - 2 dagen - april
 • Energie: basisprincipes - 2 dagen - april
 • Hergebruik - 2 dagen - april
 • Warmtepompen - 3 dagen - mei
 • Ventilatie - 3 dagen - mei
 • Circulaire economie: basisprincipes - 2 dagen - juni
 • Stadslandbouw en duurzaam bouwen - 2 dagen - juni

 

SEMINARIES

 • 15/03: Innovatief gevelontwerp voor een duurzame stad
 • 19/04: Circulaire ambities en financiële haalbaarheid combineren
Deel dit artikel:
Onze partners