Nieuwe sociale woningen in Borgerhout

Woonhaven Antwerpen is gestart met de bouw van 15 sociale huurappartementen in Borgerhout. In het nieuwe complex aan de Engelselei en Stenenbrug komen ook 10 sociale koopwoningen die beheerd worden door Arro. Zowel Woonhaven Antwerpen als de sociale bouw- en kredietmaatschappij Arro zijn dus bouwheren voor dit project. Langs buiten gaat niemand daar iets van merken, aangezien het architectenbureau Driesen-Meersman-Thomaes één ontwerp heeft gemaakt. Opvallend in het project zijn de zonwerende schermen die de bewoner voor zijn raam kan schuiven. Tegen 2014 nemen de eerste bewoners hun intrek.
Woonhaven Antwerpen is gestart met de bouw van 15 sociale huurappartementen in Borgerhout. In het nieuwe complex aan de Engelselei en Stenenbrug komen ook 10 sociale koopwoningen die beheerd worden door Arro. Zowel Woonhaven Antwerpen als de sociale bouw- en kredietmaatschappij Arro zijn bouwheren voor dit project. Langs buiten gaat niemand daar iets van merken, aangezien het architectenbureau Driesen-Meersman-Thomaes één ontwerp heeft gemaakt. Opvallend in het project zijn de zonwerende schermen die de bewoner voor zijn raam kan schuiven. Tegen 2014 nemen de eerste bewoners hun intrek.
 


3D-visualisatie: Driesen-Meersman-Thomaes


Op de plaats waar de appartementen komen, bevonden zich winkelruimtes, magazijnen en negen leegstaande appartementen. “De aannemer is eind april gestart met de afbraakwerken. Bij de sociale huurappartementen zijn er één met 1 slaapkamer, vijf met 2 slaapkamers en negen met 3 slaapkamers”, zegt Bennie Forier, algemeen directeur van Woonhaven Antwerpen. Op de gelijkvloerse verdieping komt opnieuw een winkelruimte die door Woonhaven Antwerpen zal verhuurd worden. De gebouwen zijn vier verdiepingen hoog, behalve in de Engelselei. Om daar een mooie gevelaansluiting te bekomen met de buren, zijn er twee verdiepingen.
 
De huurappartementen hebben een individuele verwarmingsinstallatie. Daarnaast beschikt elke woning over een balansventilatiesysteem. “Dat is een energiezuinige manier van ventileren met warmteterugwinning. De warme lucht die naar buiten gaat warmt de binnenkomende buitenlucht op. Bovendien dempt dit systeem verkeersgeluiden, iets wat traditionele verluchtingsystemen niet doen”, zegt Forier.
 
In het gedeelte met 4 verdiepingen is een lift voorzien. Alle appartementen hebben een terras, met uitzondering van de eerste verdieping. Er is ook een grote fietsenstalling voorzien. “Achteraan komt er ook een klein binnentuintje dat toegankelijk is voor de bewoners. Het wordt een aangenaam rustplek in het midden van een drukke buurt”, zegt Forier.
 
Het totale project kost 3,7 miljoen euro. Woonhaven Antwerpen betaalt hiervan 2,2 miljoen euro.

Deel dit artikel:

Onze partners

GAimage