Nieuwe ventilatie-unit helpt STS te ondersteunen

De nieuwe norm “STS” (Spécifications Techniques/Technische Specificaties) voor de installatie van ventilatiesystemen zorgt voor heel wat opschudding. Terecht? Zehnder relativeert: “STS legt zeker een zwaardere druk op de schouders van een installateur. Maar op het einde van de rit wordt iedereen er beter van: de installateur zelf, de fabrikant van toestellen en de gebruiker van de installatie.” Zehnder lanceert met de ComfoAir Q een nieuwe unit die STS helpt ondersteunen.

“Wanneer we klachten krijgen van klanten stellen we vaak twee zaken vast”, zegt Jean-François Schmitz, Marketing Manager van Zehnder. “Ofwel zijn de leidingen slecht geplaatst met veel bochten, zodat het systeem harder moet werken, ofwel is het toestel niet goed afgesteld bij de installatie. Het probleem ligt bijna nooit bij een technisch mankement aan het toestel.” STS wil de installatie nu verstrengen zodat deze problemen zich niet meer voordoen. Er wordt namelijk niet meer enkel naar de unit gekeken, maar er wordt ook gemeten aan de ventielen in de verschillende ruimtes.

“We zijn ons ervan bewust dat STS meer druk legt bij de installateur”, zegt Wouter Van der Stappen, Technical Product Manager. “Hij moet nu echt conform de noden gaan installeren. Wij vinden dit wel degelijk een goede evolutie. We weten namelijk dat onze toestellen bij de beste op de markt zijn. Het is dan ook jammer als we moeten vaststellen dat ze toch niet goed werken omdat er iets misloopt bij de installatie. Als het niveau daar omhoog gaat, komen onze units er nog beter uit. Dat kunnen wij alleen maar toejuichen.”

 

Alle partijen varen wel bij STS

“Maar we begrijpen de bezorgdheid van de installateur. Ventilatie is een zeer complex gegeven dat aan heel wat regels en normen moet voldoen. En nu wordt het allemaal nog wat strenger”, zegt Wouter Van der Stappen. “Maar, STS zorgt er wel voor dat alle partijen er goed uitkomen. Onze toestellen presteren zoals het hoort. Dus wij zijn blij. De installateur zal achteraf niet moeten terugkomen om problemen te verhelpen, dus ook die is tevreden. En ook de bouwheer vaart er wel bij. Hij is er zeker van dat zijn installatie volledig in orde is. Ik vind het dan ook een beetje jammer dat, toen STS werd aangekondigd, er in de pers alleen maar werd gesproken over het feit dat de keuring de bouwheer 150 euro kost. Waar men niet over sprak, was dat het niveau van de installatie omhoog gaat.”

 

ComfoAir Q scoort op comfort en besparing

ComfoAir Q, de nieuwe unit die Zehnder lanceert, leunt aan bij de hogere kwaliteit die STS beoogt. “We hebben niet voortgebouwd op de huidige generatie. We hebben onszelf bij elke component afgevraagd of hij nog future proof is. Alles is nieuw: motoren, ventilatoren, warmtewisselaar, filters, voorverwarmers, … Ze dragen allemaal bij tot betere prestaties en een hoger comfort. Een mooi voorbeeld hiervan is de warmtewisselaar. Hoe groter, hoe hoger het rendement van unit. Wij scoren daarmee beter dan onze concurrenten, maar ook beter dan al onze huidige units. De winst die je daarmee uitspaart is aanzienlijk. De warmtewisselaar zorgt er immers voor dat de temperatuur niet onder een bepaald minimumniveau zakt. Om de comforttemperatuur te bereiken, moet je nog maar een beetje bijverwarmen. Ook de bypasstechnologie is nieuw: als het in de zomer ’s nachts afkoelt, laat de bypass frisse lucht binnen zodat de ruimte ’s ochtends aangenaam afgekoeld is. In de winter het omgekeerd: als de buitenlucht te koud is, vermindert de toevoer.”

Deel dit artikel:

Contacteer Zehnder Group Belgium

Onze partners