Nieuwe verlichting voor het voetbalveld van Tilffois

Royal Sporting Club Tilffois is een voetbalclub uit de gemeente Esneux in de provincie Luik. De club uit 1ste provinciale werd in juli 2021 zwaar getroffen door de overstromingen. De hele infrastructuur stond onder water. Omdat de overstroming ook de verlichting beschadigde, moest die vervangen worden. Het clubbestuur besliste om ledverlichting met afstandsbediening van Schréder te installeren.

Die nieuwe verlichting moest aan verschillende voorwaarden voldoen:

  • Beantwoorden aan de normen van de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB)
  • Minder energie verbruiken
  • Minder onderhoud vragen
  • Aangepast kunnen worden aan de verschillende activiteiten op de club


Om aan die voorwaarden tegemoet te komen, stelde Schréder BE de ECOBLAST-ledschijnwerper voor sportvelden voor, aangestuurd door het draadloze Schréder ITERRA-besturingssysteem.

Energiezuinige sportverlichting

De norm die de KBVB oplegt om terreinen goed te keuren, eist een gemiddelde lichtsterkte van 80 lux en een uniformiteit van 75%. Om aan die voorwaarden te voldoen, stelde het fotometrische ontwerpbureau van Schréder BE voor om 3 ECOBLAST3 op elke paal te installeren. Dankzij het gebruik van PMMA-collimatoren met hoge transmissie kan de BlastFlex™4 fotometrische motor van ECOBLAST sportvelden heel efficiënt verlichten met gerichte lichtbundels. Die mogelijkheid om het licht uiterst nauwkeurig te regelen, helpt om minder energie te verbruiken en zorgt dat het licht gelijkwaardiger verspreid wordt.

Door de oude armaturen te vervangen door ECOBLAST-ledschijnwerpers van 680 watt bespaart RSC Tilffois 60% energie. Dat geeft de clubkas ademruimte. Dankzij de lange levensduur van de leds vraagt de nieuwe sportverlichting ook drastisch minder onderhoud.

Verlichting die zich makkelijk aan de behoeften van de club aanpast

Om tegemoet te komen aan hun vraag naar flexibiliteit, stelde Schréder voor om de ledschijnwerpers te beheren met de draadloze Schréder Schréder ITERRA GATEWAY-besturingsoplossing. Dankzij dat systeem kan de club haar infrastructuur met de grootste flexibiliteit beheren en de verlichting aan alle soorten activiteiten aanpassen. De club heeft overal volledige controle over haar verlichting. Ze kunnen:

  • De verlichting in- en uitschakelen.
  • Zorgen dat de verlichting altijd uitgeschakeld is wanneer het voetbalveld niet gebruikt wordt.
  • De verlichting tijdens trainingen maar op 50% laten branden.
  • Alleen de helft van het veld verlichten voor de trainingen van de jeugdploegen.
  • Scenario’s programmeren voor alle soorten gelegenheden om te zorgen dat de omgeving rond de kantine en de toegang tot de parking altijd veilig zijn.

Met Schréder ITERRA kan de club de verlichting op afstand bedienen met een app. Het Schréder ITERRA GATEWAY Light-systeem verbindt het ITERRA-besturingssysteem met de cloud via een lokale Bluetooth 5.0-verbinding. De GATEWAY vangt het bluetoothsignaal van Schréder ITERRA op en stuurt het naar de cloud om de verlichting van eender waar te kunnen bedienen met de gratis Schréder ITERRA-app.

Schréder, de extra speler in je team

Het clubbestuur besliste om hun nieuwe verlichting zelf te installeren. Het team van Schréder BE begeleidde hen in elke fase: van de montage van de palen over de bekabeling tot de installatie van de armaturen in de juiste hoek en de afstelling ter plaatse. Daarnaast legde het bedrijf hen ook uit hoe ze Schréder ITERRA moeten gebruiken om het systeem meteen van bij de start optimaal te laten presteren.

De begeleiding werd niet beperkt tot de installatie, ze voeren ter plaatse ook lichtmetingen uit. Dankzij die validatie konden ze op het terrein controleren of de lichtniveaus die de fotometrische studie beloofde, overeenkwamen met de niveaus die de KBVB vraagt om het terrein goed te keuren. De club is enthousiast over de nieuwe energiezuinige ledverlichting. Ze waarderen vooral de flexibiliteit en het gemak van de afstandsbediening.

Bron: Schréder
Deel dit artikel:
Onze partners