Nieuwe vraaggestuurde ventilatie zorgt mee voor energiezuinige woning

Toen de bewoners van een huis in Keiem zich aan een grootschalige renovatie waagden, drong ook een bewuste keuze inzake ventilatie zich op. De bewoners waren al snel overtuigd van de DucoBox Energy van Duco: een gloednieuwe oplossing die garant staat voor een efficiënte, zuinige en comfortabele ventilatie.

De bovenverdieping van het huis werd volledig gerenoveerd en de buitenmuren werden gestript. De eigenaar stond open voor een energiezuinig ventilatiesysteem, omdat het EPB een systeem D met één bediening voorschreef. Deze woning bood, qua kanalenstelsel, de mogelijkheid om de meest geavanceerde 2-zonesturing aan te leggen, en dus viel de keuze snel op de DucoBox Energy.

 

2-zonesturing

De DucoBox Energy, die dit jaar werd gelanceerd op Batibouw, kan belangrijke punten voor het E-peil opleveren. Dat is mede te danken aan de optionele gepatenteerde 2-zonesturing met vraagsturing op basis van CO2, vocht en tijd. De dag- en nachtzone’ worden via een ingebouwde klep afzonderlijk aangestuurd, waardoor het toestel een optimaal energetisch rendement bereikt.

De sensoren nemen nauwgezet de beweging van de bewoner in de woning waar. Hierdoor kan er bepaald worden waar, wanneer en in welke hoeveelheid er dient te worden geventileerd.

Door de beide zones met een ingebouwde klep afzonderlijk aan te sturen, is het verbruik van de EC-ventilatoren aanzienlijk lager. Dit zorgt voor een maximale energie-efficiëntie, de hoogste EPB-reductie en een groen A+ energielabel.

 

Toekomst

Dankzij deze kwaliteiten is de DucoBox Energy uitermate geschikt voor toepassing in de energieneutrale woningen van de toekomst. Zowel bij nieuwbouw als grondige renovatie komt deze ventilatieoplossing goed van pas. Duco wil zo hiermee een totaaloplossing bieden voor alle residentiële en niet-residentiële ventilatieoplossingen. Deze ventilatie is een belangrijke stap vooruit.

Bovendien staat het comfort voor de bewoner centraal. De unit is onzichtbaar in het huis geïntegreerd, en ook over het geluid hoeven de bewoners zich geen zorgen te maken. Onafhankelijke tests tonen immers aan dat het geluidsvermogen aan de toevoerzijde zo laag is dat de DucoBox Energy als het stilste Systeem D van Europa kan worden beschouwd. Dat is te danken aan het gebruik van hoogwaardig dempend materiaal, en aan de unieke positionering van de motoren ten opzichte van de wisselaar. Zo kan dit toestel de eis van 30 dB (A) in verblijfsruimtes zonder enig probleem aan.

De Duco Ventilation App maakt de besturing intuïtief en eenvoudig. De gebruiker krijgt bovendien een automatische filtermelding, gebaseerd op de hoeveelheid geventileerde lucht.

 

Automatische inregeling

Aan de installateur wordt gedacht met de automatische inregeling. Die is gestoeld op de principes van inregeling op constante druk en halveert de installatietijd. De sensoren in het toestel zorgen voor een unieke drukmeting, wat een snelle en duurzame inregeling mogelijk maakt. De installatie wordt nog vergemakkelijkt door de eenvoudige montage. En aangezien alle onderdelen via de voorkant toegankelijk zijn, is het toestel gemakkelijk te onderhouden.

In de woning in Keiem blikt de bewoner alvast tevreden terug op de keuze voor de DucoBox Energy. De unit is zeer performant, de muffe geurtjes in de woning zijn helemaal verleden tijd. In een gezin met drie kinderen is een performante luchtkwaliteit geen evidentie. Deze ventilatiekeuze bewijst echter dat het mogelijk is. De goede ondersteuning en snelle reactiesnelheid vanuit Duco waren een extra troef. Bovendien logt het bedrijf de prestaties van de ventilatie, wat zeer gerichte feedback naar de bewoner toe mogelijk heeft gemaakt.

Bron: Installatie & Bouw

Deel dit artikel:

Onze partners

GAimage