NORD wint Wienerberger Brick Award voor niet-residentiële gebouwen - win 5 ex. van Brick 12

Het Schotse architectenbureau NORD won onlangs de Wienerberger Brick Award in de categorie “niet-residentieel”. Ze ontvingen de prestigieuze prijs voor hun elektriciteitsstation, dat het Olympische Park in Londen van stroom zal voorzien tijdens de Olympische Spelen van 2012 en ook daarna. De jury prees vooral de perfecte uitvoering van het metselwerk en de unieke combinatie van een zuivere geometrie met een rijke geveltextuur. Architectura.be heeft in samenwerking met Wienerberger 5 exemplaren van het boek Brick 12, met onder meer dit project in, te geef.
Het Schotse architectenbureau NORD won onlangs de Wienerberger Brick Award in de categorie “niet-residentieel”. Ze ontvingen de prestigieuze prijs voor hun elektriciteitsstation, dat het Olympische Park in Londen van stroom zal voorzien tijdens de Olympische Spelen van 2012 en ook daarna. De jury prees vooral de perfecte uitvoering van het metselwerk en de unieke combinatie van een zuivere geometrie met een rijke geveltextuur.


Bouwen aan een context

In 2007 was het elektriciteitsstation een van de eerste utilitaire gebouwen die gepland werden op de site van het Olympische Park. De uitdaging was dus om een gebouw te creëren dat zijn functie zou vervullen tot vele jaren na de Olympische Spelen van 2012 en dat dus de context zou vormen van de toekomstige ontwikkelingen van het gebied.

Daarom besloten de architecten een solide en waardig gebouw te ontwerpen, dat geworteld is in de bouwkundige traditie van Londen. Baksteenmetselwerk als gevelmateriaal was dan ook een logische keuze: een fotografische studie bracht honderden bakstenen gebouwen in de oostelijke districten van de stad aan het licht, veelal industriële complexen uit de late 19de eeuw. NORD architecten besloot ervoor te gaan en alle mogelijkheden van het materiaal te benutten.


    

Een strakke geometrie wordt gecombineerd met een rijke geveltextuur.


Eenvoudige vorm, rijke textuur

Het resultaat is een hedendaagse interpretatie van traditionele industriële baksteenarchitectuur. Samen met nog enkele andere utilitaire gebouwen vormt het elektriciteitsstation de functionele basis van de site. Er werd dus bewust gekozen om het ontwerp eenvoudig te houden, zo vertelt architect Alan Pert: “De monolithische eenvoud [van het gebouw] onderscheidt zich doelbewust van het spectaculaire vormenspel dat de sportfaciliteiten kenmerkt.”

De vorm komt grotendeels voort uit de functie van het gebouw en werd uitgepuurd om een strak geometrisch volume te bekomen. Maar het is meer dan een strakke, gladde doos: het gebruik van verschillende metselwerkverbanden geeft de gevel een rijke, gevarieerde structuur. De verschillende soorten metselwerkverbanden en de plaats ervan in de gevel is een zorgvuldig uitgekiende keuze. In de monolithische plint vervult het metselwerk een dragende functie, bovenaan laat het luchtiger maaswerk van bakstenen openingen vrij voor ventilatie van de technische ruimten. Op andere plaatsen is de gekozen textuur dan weer puur esthetisch. Architectura.be heeft in samenwerking met Wienerberger 5 exemplaren van het boek Brick 12, met onder meer dit project in, te geef.De keuze van het metselwerkverband is soms constructief, soms functioneel, soms puur esthetisch.


Een terechte winnaar dus. “De jury vindt dit een zeer geslaagd project dankzij de zuiverheid van het idee en de perfecte uitvoering van de bakstenen gevel,” besluit jurylid Zhang Lei.


Wedstrijd

In samenwerking met Wienerberger geeft Architectura.be 5 exemplaren weg van Brick12. Iedereen die als (interieur)architect, ingenieur of andere bouwprofessional beroepshalve actief is in de bouw- en architectuurwereld komt in aanmerking. Om mee te doen, zou u het antwoord op de wedstrijdvraag voor 15 juni 2012 moeten mailen naar raf@architectura.be samen met volgende gegevens:
 
Voornaam:
Naam:
Beroep:
Bureau/bedrijf:.
Adres:
 
Belangrijk: vermeld in het onderwerp van de mail de naam van het boek dat u wil winnen.Wedstrijdvraag

Waar werden de Brick Awards uitgereikt? Het antwoord kan je op de website van Wienerberger vinden.Deel dit artikel:

Onze partners