O’Sea: stedelijke ontwikkeling in Oostende (CONIX RDBM Architects)

Op de voormalige site van het medicenter in de koningin der badsteden zal binnenkort O’Sea verrijzen: een gloednieuwe stedelijk ontwikkelingsproject naar een ontwerp van CONIX RDBM Architects. Het project is volledig gericht op modern samenleven vol menselijke diversiteit, activiteit en mogelijkheden. Een kloppend hart, met ruimte voor ontmoeting en kennismaking.

O’Sea betreft een stedelijke ontwikkeling met woonvoorzieningen en bijhorend woonondersteunend programma van de hand van CONIX RDBM Architects. De werken voor de eerste fase gaan van start in het najaar. Het gebied wordt afgebakend door de Troonstraat aan de Noordzijde, door de Northlaan aan de Oostzijde en de L Van Tyghemlaan aan de Westzijde.

 

Vier fases

Het ontwerp vertrekt vanuit het basisidee dat de publieke ruimte en de gebouwen samen ontworpen dienen te worden om een coherente en goed gedefinieerde omgeving te creëren. De ontwikkeling zal gebeuren in vier evenwichtige fases. De eerste fase bevindt zich op de hoek van de Troonstraat en de Leopold van Tyghemlaan.

 

Hoog-, middel- en laagbouw

De site wordt opgedeeld in 3 deelgebieden, met volgende benamingen: O-Sea Charme in het westelijk deel van de site, O-Sea Central in het centrale deel van de site en O-Sea Design in het oostelijk deel van de site. Ze hebben elk een eigen kenmerkende schaal en sfeerschepping en gaan de directe relatie aan met hun omgeving.

““De publieke ruimte en de gebouwen van O’Sea vormen samen een coherent en goed gedefinieerd geheel. De bouwdelen wisselen in hoogte en hebben een eigen sfeerschepping, maar respecteren de menselijke schaal altijd én ze dialogeren met elkaar en met de omgeving. Hoogwaardige materialen zorgen voor eenheid binnen verscheidenheid: we gebruiken architectonisch beton en baksteen in combinatie met keramische gevelbekleding, pleisterwerk en innovatiematerialen”, klinkt het bij het bureau.

Daar waar het deelgebied O-Sea Charme voornamelijk uit laagbouw bestaat om goed aan te sluiten met de aangrenzende lintbebouwing van Mariakerke, heeft het deelgebied O-Sea Design een meer stedelijk karakter met hogere volumes die verwijzen naar de nabijheid van de Stad Oostende. Het deelgebied O-Sea Central vormt de link tussen de 2 andere deelgebieden met veelal middelhoogbouw. Onder elk deelgebied is een ondergrondse parking voorzien.

“Er is nagedacht over een evenwichtige mix van woontypologieën. Jong of oud, hulpbehoevend of alleenstaand: O’Sea weerspiegelt de hele maatschappij”, aldus de architecten.

 

Maximale bezonning

Er is zorgvuldig rekening gehouden met bezonning en zichtassen. De volumes zijn zo gepositioneerd en vormgegeven dat de hogere volumes aan de noordzijde staan en de lagere aan de zuidzijde, waardoor niet alleen de wooneenheden maar ook het publiek domein maximaal kan genieten van de zon.

Deel dit artikel:

Onze partners

GAimage