OMA ontwerpt eerste publieke project in VK: Factory in Manchester

Het Rotterdamse Office for Metropolitan Architecture (OMA) werd door de Britse minister van Financiën aangekondigd als het winnende team in de competitie om de kunstruimte Factory in Manchester te ontwerpen. Eerder dit jaar werd de shortlist bekendgemaakt, met klinkende namen zoals Rafael Viñoly, Diller Scofidio + Renfro, Zaha Hadid en Mecanoo. Sindsdien meldde The Guardian ook dat de Britse regering het oorspronkelijke budget van £ 78 miljoen (ongeveer € 108 miljoen) zal verhogen met nog eens £ 9 miljoen (ongeveer 12 miljoen) per jaar vanaf 2018.

Investeren in kunst

Bij de aankondiging vertelde George Osbourne, de minister, dat "één van de grootste economische investeringen die we kunnen maken in ons land, diegene is in ons kunsterfgoed. Dat is de reden waarom we de Factory steunen met een aanzienlijk bedrag. We weten dat het een uitstekende nieuwe kunstlocatie zal worden waar mensen van alle leeftijden en achtergronden en van alle komende generaties van zullen genieten."

Het wordt een ultraflexibele locatie die kan transformeren van een theater met 2200 plaatsen in een open ruimte met een capaciteit van 5000 personen. De Factory zal plaats bieden aan een breed scala aan kunstvormen en optredens. Het zal ook dienen als nieuwe thuisbasis van het Manchester International Festival.

De Architects' Journal meldt dat Koolhaas (OMA) "uitkijkt naar de realisatie van dit radicale kunstencentrum voor Manchester, en dat het geweldig is om deel uit te maken van de langdurige renaissance van de stad, en in het bijzonder van het Manchester International Festival, waar echte experimenten worden verwacht."

 

Bron: Archdaily
Deel dit artikel:

Onze partners