ONO Architectuur wint VELUX-renovatiewedstrijd

VELUX heeft de start aangekondigd van een klimaatrenovatieproject in Brussel. Klimaatrenovatie paart gezondheid en welzijn aan hoge energie-efficiƫntie. Het project begon met een architectuurwedstrijd. ONO Architectuur is uitgeroepen tot de winnaar en zal een huis renoveren in Anderlecht dat voldoet aan de specificaties.
VELUX heeft de start aangekondigd van een klimaatrenovatieproject in Brussel. Klimaatrenovatie paart gezondheid en welzijn aan hoge energie-efficiëntie. Het project begon met een architectuurwedstrijd. ONO Architectuur is uitgeroepen tot de winnaar en zal een huis renoveren in Anderlecht dat voldoet aan de specificaties.
VELUX is een strategisch partnerschap aangegaan met de sociale huisvestingsmaatschappij de Anderlechtse Haard, die eigenaar is van ongeveer 3.600 sociale woningen in Brussel. Voor de renovatie is een compacte halfopen bebouwing ter beschikking gesteld die dateert uit het midden van de jaren 20 en in zeer slechte staat verkeert. Op 29 oktober 2013 werd het Antwerpse architectenbureau ONO Architectuur geselecteerd als het winnende team uit een pool van vijf architectenbureaus die waren uitgenodigd voor een wedstrijd.
Jurylid Christian Fosseur, General Manager van VELUX België: “We zijn verheugd dat er een duidelijke winnaar en zo’n sterk project uit de bus zijn gekomen. We kijken ernaar uit om de handen in elkaar te slaan met architectenbureau ONO en met onze partners om een betaalbaar renovatieconcept te ontwikkelen dat garant staat voor een uitstekend comfort binnenshuis en een hoge energie-efficiëntie. We zullen ernaar streven om deze klimaatrenovatie-oplossing gemakkelijk reproduceerbaar te maken, zodat ze een antwoord kan bieden op de huidige uitdagingen in het Europese woningenbestand.”
Het winnende concept

ONO Architectuur heeft volgens VELUX een subtiel voorstel uitgewerkt om de halfopen bebouwing een facelift te geven en om een impuls te geven aan het verbeteren van de algemene woonkwaliteit van de omgeving, de tuinwijk Goede Lucht. Het voorstel werd bekroond vanwege het rationele ruimtegebruik, de kostenefficiëntie en de doeltreffende maar eenvoudige technische benadering die gemakkelijk kan worden gereproduceerd.


    Jonas Lindekens, managing partner bij ONO Architectuur: “Voor ons was het een ware uitdaging om de kenmerken van een tuinwijk te reconstrueren terwijl we ook de zeer hoge ambities van de Active House Standards wilden waarmaken”.

Binnen het huis van zo’n 100 vierkante meter staat het concept van een gezond en comfortabel binnenklimaat centraal. De indeling creëert een overvloed aan daglicht. De trappen zijn verplaatst naar het midden van het huis om een circulatiekern te creëren die fungeert als een as voor ventilatie en daglicht. Via het project wordt zo dus daglicht en verse lucht binnengebracht in de woning en wordt er ruimte gemaakt om een uitzicht op de tuin te bieden.

Het ONO-team.De bouwwerkzaamheden zijn gepland om eind 2014 van start te gaan.


Active House

VELUX steunt de Active House Alliance, een ngo die producenten van bouwmaterialen, wetenschappers en architecten schaart rond een visie van woningen die ‘meer geven dan nemen’. De visie van Active House is niet enkel gericht op energie-efficiëntie, maar ook op binnenklimaat en de gevolgen voor het milieu. Het streeft naar een holistische kijk op woningen. De leden van de Alliance hebben samen de technische definitie van een Active House opgesteld en in samenspraak de specificaties vastgelegd. Iedereen kan die dus vrijwillig opvolgen.

VELUX zal het huis in Brussel renoveren volgens de Active House-specificaties en zal het na de zomer van 2015 ook gedurende twaalf maanden openstellen voor bezoekers om het concept met een breed publiek delen. Daarna zal het worden bewoond in het kader van sociale huisvesting, met verder wetenschappelijk toezicht gedurende twee jaar. VELUX zal de resultaten en de lessen van dit project delen en zo zijn steentje bijdragen aan het debat over de woningen van de toekomst.
Deel dit artikel:
Onze partners