Ontwerp nieuw belevingscentrum Havenwereld combineert erfgoed en innovatie (Atelier Kempe Thill)

De Antwerpse provincieraad gaf vorige week groen licht voor de bouw van Havenwereld, een innovatief havenbelevingscentrum op de Droogdokkensite in Antwerpen. Architectenbureau Atelier Kempe Thill tekende het ontwerp uit. Havenwereld, een initiatief van de provincie Antwerpen en Port of Antwerp-Bruges, zal haar deuren openen voor het publiek in het voorjaar van 2026, met een interactief havenbelevingsparcours, games en doe-opdrachten. Die zullen bezoekers onderdompelen in de boeiende wereld van de haven en jongeren enthousiasmeren voor een carrière in de sector.

Volgens gedeputeerde Luk Lemmens, bevoegd voor Havenwereld, zet de provincie Antwerpen met de bouw van een modern belevingscentrum in op de economische motor van Antwerpen en heel Vlaanderen: “Als je ziet hoeveel economische en industriële sectoren hier gevestigd zijn en soorten jobs, van productie tot ondersteunende kantoorfuncties, dan sta je versteld hoeveel loopbaankansen de haven biedt. De haven biedt dus toekomst aan jonge werkkrachten, maar omgekeerd maken zij ook de toekomst van de haven. En daar zetten we met de nieuwe Havenwereld op in door 11 miljoen te investeren in de bouw en 5 miljoen in de gehele inrichting maar zeker ook beleving. We kunnen immers bogen op 35 jaar expertise van interactieve werking met jonge mensen en kijken er naar uit om dit naar een volgend niveau te tillen.

 

Droogdokkensite

Het indrukwekkende gebouw, ontworpen door architectenbureau Atelier Kempe Thill, zal circa 1.500 m² aan ruimte bieden voor beleving en kennis. Door de combinatie van restauratie en nieuwbouw wordt het ruwe, industriële karakter van de Droogdokkensite behouden. Het belevingscentrum omvat educatieve ruimtes, een inkomhal, workshopruimtes, een horecagelegenheid en administratieve en technische ondersteunende lokalen.

Architect Jelmer Buurma van Atelier Kempe Thill geeft uitleg bij de plannen: “Havenwereld wordt gerealiseerd op een prominente locatie op de grens van stad en haven. Het ontwerp sluit aan bij de monumentale industriële schaal en uitstraling van de site. De realisatie van het project vraagt om een zorgvuldige omgang met het bestaande patrimonium op de Droogdokkensite.

 

Combinatie van oud en nieuw

De voorgestelde bouwplannen omvatten de sloop van de bestaande kantoorgebouwen, gevolgd door een nieuwbouw op de vrijgekomen ruimte. Die bestaat uit de ruwbouw, afwerking en technische installaties. Het project zal twee bestaande panden integreren, waarbij de voormalige dienstwoningen en de propellerwerkplaats op de Droogdokkensite een grondige renovatie krijgen. De huidige planning voorziet in de start van de afbraakwerken in de tweede jaarhelft van 2024, met een opening voor het publiek in 2026.

 

Beleving, educatie en recreatie

Havenwereld integreert de educatieve activiteiten van het provinciaal Havencentrum en de publieksgerichte activiteiten van Portopolis van Port of Antwerp-Bruges. Naast jongeren en scholen zijn gezinnen, toeristen en groepen welkom om de diverse aspecten van de haven, zoals de industrie, logistiek, maritieme sector, energietransitie en innovatie, te verkennen. De beleving van Havenwereld is in volle ontwikkeling, waarbij focusgroepen met havenexperten, het onderwijs en jongeren dit mee vorm geven.

De aanbesteding voor de bouw van Havenwereld wordt nu officieel gestart. Het gedetailleerde ontwerp en verdere informatie zijn digitaal beschikbaar voor alle geïnteresseerde partijen, via het officieel kanaal voor aannemers E-procurement.

Bron: Havenwereld
Deel dit artikel:
Onze partners