Ontwerpbureau Omgeving bekleedt Boekenbergpark Deurne met cortenstaal

Op donderdag 13 juni vindt in Campus Vesta in Ranst de 4de editie van I Am Architect plaats. Speciale aandacht gaat dit jaar naar cortenstaal. Rond het materiaal worden verschillende praktijkcases georganiseerd, waaronder het opmerkelijke project Boekenbergpark van ontwerpbureau Omgeving.
Op donderdag 13 juni vindt in Campus Vesta in Ranst de 4de editie van I Am Architect plaats. Speciale aandacht gaat dit jaar naar cortenstaal. Rond het materiaal worden verschillende praktijkcases georganiseerd, waaronder het opmerkelijke project Boekenbergpark van ontwerpbureau Omgeving.
Evy Depauw, architecte bij ontwerpbureau Omgeving, zal op 13 juni uitgebreid toelichten hoe het project in 2006-2007 tot stand kwam en welke rol het materiaal cortenstaal in dit project speelde. Het was destijds immers de bedoeling om het verouderde openluchtzwembad in het Boekenbergpark een volledig nieuwe identiteit te geven. Omdat het oude bad heel wat overlast bezorgde aan de buurtbewoners, was het heropenen van een openluchtzwembad in eerste instantie fel gecontesteerd. Daar kwam bij dat het oude openluchtzwembad vaak met vandalisme te maken kreeg, wat de aantrekkelijkheid van het park fel verzwakte. Maar ontwerpbureau Omgeving kwam met een waardevol verhaal over de brug.

Drie paviljoenen in cortenstaal

Vandaag heeft het park met ecologische zwemvijver zich duidelijk binnen haar stedelijke omgeving geprofileerd. Dat gebeurt onder meer door de drie parkpaviljoenen bekleed met cortenstaal, die zich duidelijk onderscheiden van de bestaande bebouwing rondom, zowel qua materiaalgebruik als qua vormgeving. Dat vandalismebestendig materiaal leent zich uitermate voor de toepassing van vrije vormen en sluit zowel qua kleur als qua veroudering – het ondergaat natuurlijke oxidatie – aan bij het mooie parklandschap. De hellende daken zijn als vijfde gevel bovendien voorzien van een sedumdak.
Eenheid, uniformiteit en harmonie

Twee paviljoenen zijn uitgerust met sanitair, douches, kleedcabines en lockers. Ze worden niet als toegang gebruikt en enkel gesloten als de zwemvijver niet toegankelijk is. Op die manier behouden de parkobjecten ook in gesloten toestand, ’s nachts en tijdens de wintermaanden, hun attractief karakter. De toegang tot de eigenlijke zwemvijver wordt verzorgd door een derde gebouw in cortenstaal: het poortgebouw. Door de vormgeving van dit toegangsgebouw is de controle op het aantal zwemmers relatief eenvoudig. De drie opvallende gebouwen dragen zowel functioneel als esthetisch bij tot de opwaardering van het hele park. De nieuwe inrichting heeft er immers voor gezorgd dat er opnieuw eenheid, uniformiteit en harmonie heerst in het Boekenbergpark.
Wil u meer over dit project en cortenstaal te weten komen? Schrijf u dan in voor deze vierde editie van I Am Architect. Meer info vindt u hier.

Deel dit artikel:

Onze partners

GAimage