OPA’s Casa Brutale, of leven op de rand

Het nieuwe project van OPA (Open Platform for Architecture) lijkt wel een stulpje waar niemand minder dan James Bond zou kunnen resideren. Het betonnen Casa Brutale is namelijk gevestigd in kliffen boven de Egeïsche zee en het zwembad dat dienst doet als dakraam, zorgt voor een spel van licht en water in de hele woning. 

Imponerend zonder impact

De ontwerper van Casa Brutale wou de impact op het landschap zo veel mogelijk beperken. Enkel het zwembad dat gelijk ligt met de oppervlakte van de kliffen en de trappenhal die toegang tot de woning biedt, breken de natuurlijke omgeving. Dankzij een slim idee van de ontwerper is er dus weinig impact op het landschap, afgezien van de grote brok rots die moet worden verwijderd uit de klif. De woonst op zich kan met zijn indrukwekkende uitzicht op de Egeïsche zee op zijn minst imponerend genoemd worden. Daarenboven zorgt het zwembad dat het woonvertrek overdekt voor een intrigerend lichtspel in de gehele woning. Het water breekt het zonlicht en heeft ook een verzachtend effect op de harde oppervlakten van het gebouw zelf.

 

Evenwicht in simpliciteit

Om het evenwicht te bewaren, besloot OPA om het ontwerp voor de rest simpel te houden. Wat materialen betreft, gebruikten ze simpele, ruwe betonnen oppervlakten en platen en verouderd hout en staal. Op het vlak van inrichting kozen ze voor een open leefruimte rond de hoofdrappen. De slaapkamer op de mezzanineverdieping biedt dan weer een ongelooflijk zicht op het water. Rest enkel nog de vraag naar een investeerder of een ambitieuze eigenaar om de constructie van dit 007-stulpje te financieren…

Bron: ArchDaily
Deel dit artikel:
Onze partners