Optimaliseer de kosten-efficiëntie van jouw renovatieprojecten met Reno-Pro

Reno-Pro is een gratis tool, voor bouwprofessionelen, die toelaat de energetische renovatie van een woning te optimaliseren. Stel eenvoudig pakketten met verschillende renovatiemaatregelen samen, en zoek naar de kostenefficiëntste combinatie.

Voor aannemer en architect is een webtool ontwikkeld die voor een bepaalde gebouwconfiguratie toelaat de kostenoptimale combinatie van renovatiemaatregelen te bepalen. Voor verschillende scenario’s worden investeringskosten, energiekosten en onderhoudskosten over een periode van bv. 25 jaar naast elkaar geplaatst. Op die manier wordt voor een beschikbaar budget, of voor een bepaald streefdoel (bv. E60) telkens de ideale maatregelenmix gezocht.

Specifiek hierbij is dat de investeringskosten in voldoende mate van detail ingevoerd kunnen worden, om zo de nodige graad van precisie te bekomen. Zo kunnen secundaire kosten (bv. het verplaatsen van regenwaterafvoeren of aanpassen van vensterbanken bij buitenisolatie) correct in rekening gebracht worden. Er werd rekening gehouden met de recentste wetenschappelijke inzichten om een realistische berekening van het energieverbruik mogelijk te maken, rekening houdend met o.a. rebound-effecten.

De belangrijkste troeven van Reno-Pro.be:

  • Optimaliseert de energetische renovatie van woningen
  • Houdt rekening met investeringskosten en energieverbruik, maar ook vervangingskosten, secundaire kosten e.d.
  • Vergelijkt verschillende combinaties van renovatiemaatregelen
  • Bevat een bibliotheek met generieke maatregelen om van te vertrekken
  • Vergelijkt het energieverbruik voor verschillende gebruikersprofielen om een realistischer beeld te krijgen op het energieverbruik
  • Laat ook toe een nieuwe aanbouw in rekening te brengen


Ontwikkeling van de tool

Deze tool, ontwikkeld door WTCB, samen met Pixii en de andere partners van het VLAIO-project RenoFase, is een krachtige en gebruiksvriendelijke tool die de bouwprofessional kan ondersteunen bij het overtuigen van klanten om te kiezen voor een integraal renovatieproject dat verschillende renovatiemaatregelen slim combineert.

De tool zal in eerste instantie gratis zijn voor bouwprofessionelen, en kan geconsulteerd worden op www.reno-pro.be. Eens ingelogd, kunt u rechtsboven via uw profiel de ‘quick start guide’ openklikken om vlot aan de slag te kunnen.

Bron: Pixii
Deel dit artikel:
Onze partners