Orde en rust in een dynamische setting: Stedelijke Werkplaats Geel (dbv architecten)

Het Hasseltse bureau dbv architecten heeft de architectuurwedstrijd gewonnen voor het ontwerp en de bouw van de nieuwe Stedelijke Werkplaats te Geel. Voor het gedeelte technieken, stabiliteit en infrastructuur werkt het bureau samen met Sweco Belgium. In drie opeenvolgende fases zullen de bestaande kantoren en werkplaatsen van Geel vervangen en uitgebreid worden door een duurzame, circulaire nieuwbouw die de Stad Geel samen met buurgemeente Meerhout zal uitbaten.

De werkplaatssite in Geel wordt ingericht met een publiek toegankelijke voorzone met onthaal, kantoren en binnenmagazijn, en een personeelszone met ateliers, stockage en stelplaatsen. De bouwvolumes bevinden zich centraal op het terrein, omringd door een rondgaande circulatiezone en een groenbuffer.

 

VEILIGE FLOW

dbv heeft veel expertise opgebouwd in het ontwerpen van werkplaatsen en logistieke sites, wat zeker heeft bijgedragen tot het verwerven van deze complexe opdracht. Het oordeelkundig inpassen van het bouwvolume op het terrein, de verkeerstechnische layout van een veilige flow van dienstvoertuigen op het terrein, de gefaseerde organisatie van het nieuwe programma complementair aan de doorlopende werking van de bestaande werkplaatsen waren de belangrijkste aandachtspunten.

Daarnaast zorgt het architecturale concept voor orde en rust in deze dynamische setting. Het programma van eisen werd vertaald naar een cluster van balkvolumes, geschakeld langs een centrale ruggengraat. De architecten kozen voor een grid-based design die gefaseerd op het terrein zal worden geïmplementeerd, met een duurzame materiële expressie in een coherente en sobere beeldtaal.

Bron: dbv architecten

Deel dit artikel:

Onze partners

GAimage