ORG en ARCH & TECO ontwerpen groen dienstgebouw voor Infrabel

Binnenkort verrijst nabij het station van Gent-Sint-Pieters een nieuw dienstgebouw van spoorwegbeheerder Infrabel. ORG Permanent Modernity en ARCH & TECO ontwierpen samen met Daidalos Peutz het gebouw dat een logistiek centrum, kantoren en een state-of-the art seinhuis voor het treinverkeer in Oost-Vlaanderen zal huisvesten. De daken van de terugspringende volumes worden ingericht als daktuinen wat zorgt voor een groen straatbeeld.

Het getrapte geometrische volume voldoet aan de eisen om binnen een hoek van 45° te blijven van de dakrand aan de basis, om voldoende licht te geven aan het straatniveau en tegelijkertijd een maximaal gebouwoppervlak te bieden. Het ontwerp bestaat uit vier gestapelde duplexen, verbonden door interne vides en trappen om de interactie en communicatie tussen afdelingen te maximaliseren. De vorm maakt het mogelijk royale terrassen te creëren voor buitenwerkplekken aan de noordkant, terwijl de uitkragingen aan de zuidkant zorgen voor zonwering waardoor het weidse uitzicht goed zichtbaar blijft.

 

Blauwe daken

De beplante dakterrassen zijn "blauwe daken" waar regenwater wordt opgevangen en opgeslagen en beschikbaar is voor de kleine bomen, struiken en bloemen, zodat ze kunnen overleven zonder irrigatie. PV-panelen en geothermische energie zullen het gebouw, dat streeft naar een BREEAM-certificaat, van energie voorzien. Het gebouw is bekleed met koper, wat zowel innovatie als traditie weerspiegelt en een nieuw herkenningspunt vormt voor Infrabel.

Bron: ORG Permanent Modernity
Deel dit artikel:
Onze partners