ORG presenteert Monument for an Open Society op Biennale Architettura Venetië

Internationaal architectenbureau ORG Permanent Modernity stelt zijn ontwerp van het marktgebouw Foodmet en de rest van hun masterplan Monument for an Open Society voor op de Biennale Architettura in Venetië. Het gebouw ligt in de migrantenwijk in Anderlecht en is geschikt voor gemengd gebruik. ORG neemt dit jaar deel aan de Biennale Architettura op uitnodiging van de Chileense curator Alejandro Aravena.

Eerste fase van het masterplan

De Foodmet Markt bedient nieuwe en oudere migrantenpopulaties en is een belangrijke eerste fase in het masterplan voor de hervorming van de Brusselse vleesmarkt. Het masterplan wil de site van het slachthuis op stedelijk en architecturaal vlak gradueel omvormen tot een stedelijke omgeving die geschikt is voor gemengd gebruik. Het gebouw ligt in de migrantenwijk van Anderlecht op minder dan 2,5 km van het Centraal Station.


Creëren van een productieve samenleving

De bevolking bestaat er grotendeels uit nieuwe en oudere Brusselse migrantengemeenschappen die handelen met en verkopen aan andere gemeenschappen in de stad. Er is echter weinig ruimte voorzien voor openbare diensten en economische mogelijkheden. Het masterplan wil het historische civiele belang van het industriegebied vernieuwen door de bestaande vleesmarkten nieuw elan te geven en het publieke plein te renoveren. Op die manier worden gefragmenteerde wijken opnieuw verbonden en wordt er een productieve samenleving gecreëerd tussen de verschillende bevolkingsgroepen in de stad.


Platonic Panel systeem

ORG haalde de mosterd voor dit project bij White Square on White van Casimir Malevich. Het plan omvat een nieuw plein, dat met zijn afmetingen van 200 op 300m² het grootste van zijn soort is in Brussel. De Foodmet Markt vormt hiervan al een van de uithoeken. Door een schijnbaar eindeloze reeks herhalingen kristaliseerde het ontwerp uiteindelijk in een reeks van zuilelementen die kunnen verbonden worden tot gesloten kamers en open netwerken of die verticaal kunnen gestapeld worden. ORG noemt deze elementen platonic panels, omdat grote uitsnijdingen in platonische vormen een identiteit geven aan de betonnen elementen. Deze ingreep veranderde de zuilenstructuur van een gipskartonnen structuur naar een simpele abstracte plainaire vorm.


Fase twee in ontwikkeling

Op 15 juni 2015 is het marktgebouw officieel geopend. Er wordt voornamelijk vlees verkocht vanuit een slachthuis op de site, een van de enige nog overgebleven stedelijke slachthuizen in Europa. het gebouw herbergt ook kleinhandelaars, een fruit- en groentemarkt, een restaurant en een grote stadsboerderij. De tweede fase bevat de bouw van een warenhuis voor gemengd gebruik en zit momenteel in de ontwerpfase. In fase 3 volgt een nieuw industrieel slachthuis.

De tentoonstelling van ORG vindt plaats van 28 mei tot 27 oktober 2016 op de Biennale Architettura in Venetië in een stand vlakbij de Arsenale. ORG toont er een testmodel van het platonic panels systeem en een abstract schaalmodel van het masterplan voor de wijk.

Deel dit artikel:

Onze partners