Oud rangeerstation in Essen wordt lineair grenspark

Onlangs presenteerde Plus Office Architects het definitieve masterplan voor de herontwikkeling van de stationsomgeving in Essen. Het project kreeg als titel ‘slow growth’. Met een traag ontwikkelingsplan, in de vorm van een lineair park, willen de ontwerpers de omgeving de kans geven om zelf zijn gebruikers te definiëren en te creëren.

Onlangs presenteerde Plus Office Architects het definitieve masterplan voor de herontwikkeling van de stationsomgeving in Essen. Het project kreeg als titel ‘slow growth’. Met een traag ontwikkelingsplan, in de vorm van een lineair park, willen de ontwerpers de omgeving de kans geven om zelf zijn gebruikers te definiëren en te creëren.

 

Het station in Essen, het meest noordelijk gelegen spoorwegstation van België, was ooit het belangrijkste grensstation tussen België en Nederland. Het domein van zo’n 12 ha groot werd door de gemeente aangekocht. De gemeente had voor het gebied een toekomst zoals ‘Park Spoor Noord’ in Antwerpen in gedachten. Om dit te verwezenlijken werden de architecten van Plus Office onder de arm genomen. 

Plus Office Architects maakte vervolgens een masterplan op voor de stationsomgeving. In dit masterplan verbindt een lineair park de verschillende rangeergebouwen (station, goederenloods en quarantainestallen) en de verschillende zones die bestemd zijn voor ontwikkeling (wonen, kantoren, cultuur).

Aan de kop van de goederenloods bevindt zich een cesuur waar een nieuwe fiets- en voetgangerstunnel op uitkomt. Deze tunnel staat in voor de verbinding met het centrum en het stationsgebouw, de wijk Heikant en het domein De Belder.

Enkele minimumingrepen vormen de basis van de toekomstige ontwikkeling van de stationsomgeving. Zo zal de oude goederenloods worden omgebouwd tot een cultureel forum aan de hand van enkele zeer eenvoudige bouwkundige ingrepen. In het lineair park zullen de principes van successielandschap, intensief maaibeheer en doordachte waterhuishouding toegepast worden.

 

Deel dit artikel:
Onze partners