Paleis op de Meir en Comptoir Sucrier winnen ‘Het Schoonste Gebouw’ van Antwerpen

Het Paleis op de Meir, dat onlangs hersteld werd naar zijn royale originele staat, en het gerenoveerde Comptoir Sucrier werden verkozen tot Het Schoonste Gebouw. Het Paleis won de publieksprijs, de Comptoir werd bekroond door de jury.

1558 stemmen

De publieksprijs was voor het Paleis op de Meir, dat onlangs werd hersteld naar zijn voormalige glorie. Vroeger was het de plek waar Koning Willem I van Holland verbleef en later ook Koning Leopold II. Die laatste liet de indrukwekkende Spiegelzaal bouwen. Nu de restauratie voltooid is, kan iedereen er terecht voor lunch of voor een pralientje.

 

Van suikerfabriek tot werk- en woonerf

De Comptoir Sucrier viel het meest in de smaak bij de vakjury. Het industrieel complex was vroeger een suikerfabriek. Recent kreeg het complex een facelift en een nieuwe bestemming. Wie zich nu op het terrein begeeft, ziet een woonerf met appartementen, kantoren, en een gemeenschappelijk binnengebied. De jury bewonderde niet enkel de herstructurering, maar ook hoe de architecten erin geslaagd zijn om de renovatie door te voeren zonder de intrinsieke kwaliteiten van de site te verwaarlozen. De historische relevantie van het complex bleef dus gevrijwaard, en de site kreeg alsnog een nieuwe toekomst. De stad Antwerpen ziet dit project dan ook als een mogelijke hefboom voor andere ontwikkelingen in de buurt.

Beide winnaars mogen niet enkel pronken met hun titel, ze mogen ook 4000 euro op hun rekening verwachten.

 

Deel dit artikel:

Onze partners

GAimage