Passiefgebouw Piers-Schmitz draagt bij tot metamorfose Sint-Jans-Molenbeek

In het centrum van Sint-Jans-Molenbeek is dit najaar het passiefproject Piers-Schmitz van citydev.brussels ingehuldigd. Dit project vlakbij metrostation Zwarte Vijvers is uitgeroepen tot voorbeeldgebouw door Leefmilieu Brussel.

Piers-Schmitz is een ontwerp van architectenbureau R²D². Het telt tien appartementen verspreid over vier verdiepingen en een handelszaak van 160 m2 op het gelijkvloers.


Milieutroeven

Piers-Schmitz kan bogen op heel wat milieutroeven: driedubbele beglazing, balansventilatie, zonnepanelen, groendak, regenwaterrecuperatie voor de schoonmaak van de gemeenschappelijke delen, ecologische bouw- en afwerkingsmaterialen, enz.

Daarnaast wordt de gunstige bezonning aan de straatkant ten volle benut: er zijn terrassen ingericht die over de openbare ruimte hangen. Zij liggen achter een tweede gevel uit metalen traliewerk dat de zichten filtert en de privacy van de bewoners vrijwaart.


Opwaardering van de wijk

Piers-Schmitz bevindt zich in handelsgebied, pal in het historische centrum van Sint-Jans-Molenbeek. Het vormt een soort scharnier tussen de Piersstraat en de Schmitzstraat en brengt het plein helemaal in harmonie. Het project zet de voor de wijk kenmerkende grote sociale en functionele verscheidenheid extra in de verf.

“Met Piers-Schmitz tonen we nog maar eens dat er beweging zit in Sint-Jans-Molenbeek, dat het er gonst van de projecten. We zijn mijlenver weg van de clichés uit de internationale pers. De laatste jaren heeft citydev.brussels in de gemeente meerdere speerpuntprojecten opgestart of afgewerkt, en dat is nog maar het begin”, aldus Benjamin Cadranel, administrateur-generaal van citydev.brussels.

Deel dit artikel:

Met medewerking van

Onze partners

GAimage