Passiefschool ligt midden in Kalmthoutse bossen

De Kalmthoutse bossen verbergen niet langer enkel fauna en flora. Een nieuwe kleuterschool van 700 m² verrees op de locatie van een bestaand prefabschooltje. Het nieuwe programma van B-architecten omvat drie kleuterklassen, een instapklas, een eerste leerjaar, een polyvalente ruimte en een eetzaal. De school is geselecteerd als één van de 25 pilootprojecten voor passieve scholenbouw.

De groene inplanting van het bestaande schooltje werd behouden. De vrijwaring van het open speelterrein en een maximale bezonning zijn het resultaat. Met deze twee ingrediënten ging B-architecten aan de slag. Een lage, overzichtelijke groenzone scheidt de kleuterschool van de lagere school. Zichtlijnen en wandelpaden zorgen dat de site toch voor iedereen toegankelijk blijft.


Apart domein

Het gelijkvloers bevat de drie kleuterklassen en de instapklas. Ze zijn twee aan twee geschakeld rond een ruime toegangssas en sanitair. Een overkragende luifel kruipt langs het gehele gebouw via de zuidzijde. Deze biedt een tussenstadium aan tussen het gesloten karakter van de klassen en het open speelveld. 

De klas voor het eerste leerjaar en de eetzaal liggen op de eerste verdieping; De lagere schoolkinderen en bezoekers moeten dus niet altijd door het kleuterdomein trekken om de gemeenschappelijke functie te bereiken. Tussen deze twee ruimtes ligt een open polyvalente ruimte die dienst doet als veelzijdige en flexibele publieksplek. 

Deel dit artikel:

Onze partners

GAimage