PAVATEX blaast nieuw leven in sociale woontoren Hector Denis

In het kader van een groots renovatieproject van leegstaande sociale woningen begon Beliris in het najaar van 2016 met de restauratie van het Hector Denis gebouw. Dit stukje architecturaal erfgoed dateert van begin jaren ’30 en staat al sinds 2008 leeg. Typerend is de boogvorm van het gebouw dat de vorm van het plein in de tuinwijk Floréal volgt. De federale dienst ter verbetering van Brussel koos bij de restauratie van de sociale woningen voor duurzaam materiaal. De PAVATEX-houtvezelisolatieplaten van Soprema komen voort uit de cradle-to-cradle principe wat dit materiaal uitstekend maakt voor het isoleren van dit heuse project.

Lager energieverbruik door natuurlijke houtvezelisolatie

Met de oplevering in juli 2018 staan zo’n 44 gemoderniseerde flats ter beschikking. Om de integriteit van dit in 2001 geklasseerde gebouw te behouden, worden de gevels langs de binnenzijde geïsoleerd. Daarnaast spelen ook energiebesparende ingrepen een belangrijke rol bij de restauratie.

Om het energieverbruik van de toekomstige bewoners tot een minimum te herleiden, koos  architectenbureau Thiran voor PAVATEX-producten. De sterke akoestische eigenschappen als het hoge gewicht en de poreuze vezelstructuur van de isolatiepanelen zorgen voor een goede bescherming tegen lawaai voor een optimaal leefcomfort. Arte Constructo stond graag in voor de aanlevering van de 100% natuurlijke houtvezelisolatie van PAVATEX, het nieuwste isolatiegamma van SOPREMA.

 

Zekerheid en kwaliteit

Of het nu gaat om een dak, buitenmuur, binnenmuur, gevelbekleding of vloer: het PAVATEX-gamma biedt integrale systeemoplossingen voor de complete bouwschil.

Voor de restauratie van de beschermde binnengevel biedt de bouwfysisch sterke Pavadentro de oplossing. Dit meerlaags ‘sandwich’ houtvezelisolatiepaneel met geïntegreerde damprem heeft een uitermate vocht resistent vermogen voor een aangenaam binnenklimaat. Diffutherm garandeert een sterke stabiliteit en mechanische weerstand ideaal voor de restauratie van de bepleisterde buitenmuren en balkons.

Arte Constructo stelde voor dit project beide producten voor als isolatiewand in combinatie met hun perfect compatibele kalkpleisters. Sinds kort bieden zij dit dampopen ademend systeem aan, conform de ETICS normalisering voor buitengevel isolatie.

 

Klimaatbescherming

Wie isoleert met de ecologisch hoogwaardige PAVATEX-isolatiematerialen beschermt het klimaat op twee manieren. Er is enerzijds minder energie nodig voor de verwarming van gebouwen: besparing van verwarmingskosten en minder grote afhankelijkheid van fossiele brandstoffen (olie, gas en kolen).

Anderzijds garandeert het gamma een verbeterde CO2-balans. Houtvezels bevatten van nature een grote hoeveelheid koolstof. Deze koolstofcellen worden uit de atmosfeer onttrokken en vervolgens in het hout opgeslagen.

Elk huis geïsoleerd met PAVATEX-materialen vormt een extra CO2-buffer die de natuurlijke opslagfunctie van de houtvezels verlengd. Elk initiatief draagt zo bij tot een betere klimaatbescherming.

Bron: Pavatex
Deel dit artikel:
Met medewerking van
Onze partners