Picanol Ieper nadert voltooiing

Het PPS-project Picanol in Ieper naar een ontwerp van BURO II nadert stilaan zijn voltooiing.

Het PPS-project Picanol in Ieper naar een ontwerp van BURO II nadert stilaan zijn voltooiing.

Het project behelst de herbestemming van de voormalige fabrieksgebouwen. Naast de publieke functies met een bibliotheek, archief, stedelijke academies en ondergrondse parking, is er een private ontwikkeling met onder meer een kantoorruimte, lofts, een brasserie en een aantal  appartementen boven het archief en een aantal woningen ontwikkeld voor de huisvestingsmaatschappij.Het uitgewerkte concept recupereert de belangrijkste fabrieksgebouwen, concentreert de bibliotheek, de kunst - en muziekacademie en het stedelijk archief op de industriële site, geeft de nieuwe woningen en appartementsgebouwen een strategische plaats in het gebied en herdenkt volledig de inrichting van het publieke domein.

    

 

De voormalige Picanolsite is opgenomen in de inventaris van het bouwkundig erfgoed in het VIOE. Het fabriekskarakter werd behouden zodat de voormalige machinefabriek als het ware getransformeerd wordt in een ‘cultuurfabriek’.  Een cultuurhistorisch onderzoek distilleerde waardevolle structuren en volumes, die daarna getaxeerd werden op hun bruikbaarheid en gerelateerd werden aan het programma. De publieke functies komen hoofdzakelijk in de bewaarde gebouwen terecht, terwijl het ‘Kattenkerkhof’ een nieuwe publieke ruimte wordt. De ‘poort van de stad’ is ook de ‘poort naar het nieuwe gebied’.


    


PPS-project

 

Het PPS-project vormt de motor en hefboom van een ruimere stedelijke ontwikkeling. Het gemengde stadsontwikkelingsproject kon door zijn verwevenheid, zijn belangrijke investeringskost en zijn beperkte uitvoeringstermijn alleen met de PPS-formule worden gerealiseerd. Door zijn complexiteit en sociaal-maatschappelijk belang, wordt het een voorbeeld PPS-project in Vlaanderen.

 

Deel dit artikel:
Met medewerking van
Onze partners