Pine Ave: art deco-herenhuizen aan het strand

Cera Stribley Architects werkte samen met interieurstudio The Stella Collective aan een serie van acht herenhuizen van drie verdiepingen in een buitenwijk van Melbourne. Die weerspiegelen de art deco-architectuur van het gebied.

Pine Ave is het nieuwste project van de ontwikkelaars Angle en BuxtonGroup. De herenhuizen zijn gelegen in Elwood, een voorstad van Melbourne. Het gebied staat bekend om zijn grote huizen uit de jaren ’20 en ’30, maar ook om de nabijheid van het strand en de vooroever.

Strand ontmoet art deco

Angle en BuxtonGroup sloegen de handen in elkaar met twee gevestigde studio’s uit Melbourne. Cera Stribley Architecten ontwierp de gebouwen terwijl The Stella Collective de interieurs verzorgt. De bedoeling is om de strand- en art deco-elementen van de wijk te combineren.

Met gebogen wit metselwerk op elke hoek, zijn de buitenkanten van de woningen geïnspireerd op de ronde vormen die populair waren in het art deco-tijdperk. De materialiteit aan de bovenkant van de gevel is ondertussen meer industrieel van aard. Een eenvoudige metalen bekleding in een houtskoolafwerking bevindt zich op de achtergrond, zodat de rondingen het middelpunt van de gevel vormen. De gebogen wanden van het gebouw zijn terug te vinden op de vooromheining, die ook het witte metselwerk van het art deco-tijdperk overneemt.

Ruimte en licht

Bij elke ingang wordt een nis gebouwd om de hoeveelheid licht in dit deel van het huis te maximaliseren. De holte boven de ingang biedt volgens de architecten een gevoel van ruimte en licht van bovenaf, iets wat je niet vaak ziet in stadswoningen. \"De meeste huizen zijn op het noorden gericht, dus ze zullen ook ongelooflijk licht en helder zijn van binnen”, zegt Lachie Gibson, directeur van Angle. “De combinatie van een frisse zeebries en licht zorgt voor organische energie in de ruimte. Dat is precies wat je verwacht van een huis aan de baai.”

The Stella Collective wilde binnen dan ook gevoelswaardig interieur creëren door het licht te omarmen met afwerkingen die aspecten van reflectiviteit hebben. Daartoe behoren messing kranen, kasten en afzuigkappen in de keukens, witte muren, witte tegels en lichtgrijze terrazzovloeren in de badkamers.

Glamour

\"We wilden een sexy gevoel in huis brengen\", aldus Hana Hakim, oprichter van The Stella Collective. \"Het heeft die jetset-achtige glamour met een beetje boho-chique, maar dan op een eigentijdse manier gedaan.\" De studio brengt de glamour in evenwicht met functionaliteit. Op die manier wordt alle ruimte effectief gebruikt.

\"We willen dat huiseigenaren het gevoel hebben dat ze echt in hun huis zijn en dat ze ruimte hebben voor alles wat ze nodig hebben,\" vervolgt Hakim. \"We zien zowel de keuken als de badkamer als plekken om tot rust te komen. Daarom moesten ze groot en luxueus zijn. Zo beschikken de lades over veel plaats. Ook is er voldoende ruimte om handzeep, afwasmiddel en dergelijke een plek te geven.”

De buitenrondingen worden binnen voortgezet door middel van schrijnwerk op maat, zoals een eettafel met geïntegreerde opbergruimte en een spiegel gemaakt van messing en zwart staal.

Deel dit artikel:

Onze partners