Plafondsysteem AG Campus voldoet aan strenge brandstabiliteitseis van 30 minuten

De AG Campus is een plek waar communicatie, ontmoetingen en openheid centraal staan. Het gloednieuw gebouw werd ontworpen door EVR Architecten. Hunter Douglas Architectural leverde het binnenplafond in de campus, dat zorgt voor een open karakter en een goede geluidsisolatie. Daarnaast beantwoordt het Grill plafondsysteem aan de Europese brandstabiliteitseis van 30 minuten.

De AG Campus is in haast alle aspecten anders dan het vorige design, zo vertelt architect Thomas Stoffelen. “Voorheen was de uitbouw direct tegen het kantoorgebouw geplaatst, met een aaneenschakeling van vrij veel lokalen binnen. Hierdoor kregen de binnenruimtes een vrij donker en beklemmend gevoel, niet heel uitnodigend dus. De nieuwe aanbouw voor de campus bevindt zich nu wat verder van het gebouw af. Dit heeft als resultaat dat er meer licht binnenvalt en er meer zicht op de buitenomgeving is. Dat heeft een aangename invloed op de werksfeer.”

Open, uitnodigend en esthetisch interessant

Open, uitnodigend en esthetisch interessant: dat zijn de streeftermen van de nieuwe campus. Een binnenplafond dat bij deze filosofie past, was echter niet al te gemakkelijk gevonden. Stoffelen: “Omdat we de ruimte binnen zo open mogelijk hebben ontworpen -eigenlijk volledig door glas omringd- springt het plafond nog eens extra in het oog. Dan wordt het extra belangrijk om een mooi plafond te gebruiken dat het ontwerp van het gebouw versterkt. Het houten plafond zorgt voor een natuurlijke en warme look.”

Geluidsabsorptie, functionaliteit en een mooie look

Een goede akoestiek was een andere, belangrijke factor, zo legt Stoffelen uit. “De AG Campus is een plek waar men samenwerkt, netwerkt en leert. Omgevingsgeluid is hierbij onvermijdelijk, maar dit hoeft geen probleem te zijn. Zolang het maar goed geabsorbeerd wordt. Het grillsysteem zorgt voor een uitstekende geluidsisolatie, waarbij omgevingsgeluiden gefilterd worden zonder inbreuk te doen op de looks.”

“Een plafond van een groot, modern gebouw als de AG Campus huisvest ook een hoop techniek. Veel plafondsystemen die hiervoor mogelijkheid bieden, boden niet de esthetische kwaliteit waar wij naar op zoek waren. De plafonds van Hunter Douglas Architectural waren hierbij een aangename verassing. Een goede combinatie van functionaliteit en esthetiek. Daarnaast is ook de duurzaamheid belangrijk: hout is van nature een materiaal met een lage milieubelasting, en het ophangsysteem maakt het plafond circulair en gemakkelijk te demonteren.”

Brandstabiliteit van 30 minuten

Een laatste, zeer belangrijk criterium voor het binnenplafond van de AG Campus was de brandveiligheid. Hiervoor werd het Massief Houten Grill plafondsysteem succesvol getest op gebied van brandstabiliteit. Het plafondsysteem doorstond de test succesvol en beantwoordt aan de standaard Europese brandveiligheidsnorm EN13964 en de brandstabiliteitseis van 30 minuten volgens NBN 713.020.

Voor Thomas van Stoffelen was het houten grill plafondsysteem een schot in de roos. “Er zijn een hoop criteria waaraan een plafond tegenwoordig moet voldoen en het is ontzettend lastig om al deze eisen samen te laten komen. Het gebruikte plafondsysteem van Hunter Douglas Architectural voldoet aan al deze eisen en ziet er bovendien ook nog eens heel mooi uit. Het hout vormt als het ware een natuurlijk geheel met de tuin die buiten de campus ligt.”

Bron: Hunter Douglas Architectural

Deel dit artikel:

Onze partners

GAimage