Plannen voor een nieuwe wolkenkrabber van Renzo Piano in Londen

Architect Renzo Piano onthulde onlangs zijn plannen voor een nieuwe Londense wolkenkrabber: een cilindervormige toren van 224 meter hoog. Men verwacht dat het gebouw een positieve bijdrage zal leveren aan de wijk Paddington, net zoals The Shard deed voor London Bridge. De 65 verdiepingen tellende mixed-use-toren zal 200 nieuwe woningen tellen. Maar ook kantoren, winkels, restaurants en cafés zullen een plaats vinden op het terrein.

Gedaan met opstoppingen

Drie jaar na het voltooien van de 300 meter hoge Shard toren aan London Bridge Station, herontwikkelt de Italiaanse architect opnieuw een oude site, samen met projectontwikkelaar Sellar Property Group. Dit keer gaat het om de gebouwen en het grondgebied van het voormalige Royal Mail sorteercentrum aan Paddington Station.

"Het vrijmaken van stedelijke openbare ruimte ging vooraf aan ons ontwerp," zegt Renzo Piano, die ook net plannen heeft geopenbaard om een energiecentrale ​​in Moskou om te bouwen tot een nieuw kunstencentrum.

Volgens de architect zal dit project van een kleine € 1,5 miljoen de verbindingen verbeteren tussen het station en de ingang van de Bakerloo metrolijn, waardoor het belang van de wijk als toegangspoort tot het centrum van de stad in de verf wordt gezet. "De huidige stadsontwikkeling in Paddington is slecht, met opstoppingen in en rond de ingang van de Bakerloo metrolijn tot gevolg. Die leiden momenteel tot frequente sluitingen," zegt hij. "Dit ontwerp probeert om die problemen op te lossen en tegelijkertijd een heerlijk ruimtegevoel te creëren. Iets wat Paddington dringend nodig heeft."


Opwaardering van de wijk

In tegenstelling tot The Shard, die een taps toelopende vorm heeft die refereert naar de historische Londense kerktorens, krijgt de nieuwe toren op London Street 31 een cilindrische vorm. Er komen restaurants op de 60ste, 61ste en 62ste verdieping en een open-air daktuin, geïspireerd op Kew Gardens.

"Wij geloven dat dit ontwerp het potentieel van Paddington zal aanboren en een belangrijke katalysator zal blijken voor de voortdurende verbetering van het gebied, op vrijwel dezelfde manier waarop The Shard dat deed voor London Bridge," zegt Irvine Sellar, voorzitter van de  Sellar Property Group. "Deze site deelt een gelijkaardig DNA met London Bridge door de nabijheid van een grote metrolijn, spoorlijnen en buslijnen, een naburige toonaangevende academisch ziekenhuis en het potentieel om de broodnodige kwaliteit aan openbare ruimte te bieden."

De bouwaanvraag wordt vermoedelijk volgende maand voorgelegd aan de gemeenteraad. De voltooing van het project is gepland voor 2020, 2 jaar nadat de oost-west spoorlijn zal openen op het station Paddington.

Piano werkt naar verluidt ook, in opdracht van Sellar Property Group, aan een 27 verdiepingen tellende woontoren naast The Shard.

Bron: Dezeen
Deel dit artikel:
Onze partners