Pluimers isoleert ovale Zwitserse Centro Ovale-winkelcentrum

Eind vorige maand werd in het Zwitserse Chiasso een gloednieuw winkelcentrum geopend: het Centro Ovale. Het ontleent z’n naam aan z’n volledig ovale vorm, waarbij dak en gevels quasi één geheel vormen. Geen sinecure dus om dit architecturale huzarenstukje te isoleren, al klaarde Pluimers de klus door de ruwe buitenschil van spuitbeton te bedekken met een naadloze PUR-isolatielaag en een dubbele coating.
Eind vorige maand werd in het Zwitserse Chiasso een gloednieuw winkelcentrum geopend: het Centro Ovale. Het ontleent z’n naam aan z’n volledig ovale vorm, waarbij dak en gevels quasi één geheel vormen. Geen sinecure dus om dit architecturale huzarenstukje te isoleren, al vond opdrachtgever RC Vastgoed in de firma Pluimers uiteindelijk wel een partij die de klus op efficiënte wijze wist te klaren. Het bedekte de ruwe buitenschil van spuitbeton met een naadloze PUR-isolatielaag en een dubbele coating.

Moeilijk te isoleren

Het Centro Ovale ligt op 300 meter van de grens met Italië en is met z’n speciale vormgeving een echt ‘landmark’. De intrigerende ovale vorm, die samengehouden wordt door een interne bekisting, doet – zowel aan de binnen- als de buitenkant – erg modern aan. De buitenschil van de constructie bestaat uit spuitbeton dat aan de buitenkant aangebracht werd. Aangezien het beton in eerste instantie zichtbaar moest zijn aan de binnenkant van het gebouw, kwam het er dus op aan om het gebouw langs de buitenkant te isoleren. “Het bleek een lastige opdracht die met andere isolatiesystemen niet meteen kon worden opgelost,” vertelt Henk Otten van Pluimers, die de werf ter plekke opvolgde. “Pas toen men al begonnen was met het maken van de betonschil kwamen wij in beeld. Omdat we voor opdrachtgever RC Vastgoed enkele jaren geleden al een gelijkaardige ingreep deden (de Papyrus-werf, een herbestemming van havenloodsen tot appartementen waarbij we de isolatie eveneens aan de buitenkant dienden te plaatsen), kwam men al snel bij ons terecht.”

  
  

De houten basisbekisting van het Centro Ovale.


Patrijspoorten

Pluimers stond echter voor een geweldig grote uitdaging. Het kreeg de opdracht om het spuitbeton te bekleden met een 90 millimeter dikke laag PUR-isolatie die waterdicht moest aansluiten op 1054 ronde ramen in aluminium (de zogenaamde ‘patrijspoorten’). Bovendien stonden er bovenop het beton nog eens ongeveer 8000 houders voor de bevestiging van strekmetaal in een strokenpatroon rondom de ramen. Otten vertelt hoe zijn team te werk is gegaan: “We hebben op het aluminium een hechtprimer aangebracht. Vervolgens hebben we over de aansluiting tussen aluminium en beton een hyperseal aangebracht. Dat is een kitachtige polyurethaancoating die er nog eens extra voor zorgt dat er geen water naar binnen sijpelt. Vervolgens plaatsten we de PUR-isolatie, die zonder enige verankering aan de ondergrond hecht. Tot slot rondden we de klus af door het geheel nog met twee uv-bestendige PUR-Super Coatings (met een hyperseal tussen) te bedekken.”Een visualisatie van PUR-isolatie rond de patrijspoorten van het Centro Ovale.Licht-futuristisch

De bouw van het Centro Ovale was een zeer bijzonder project. Isolatie, dak- en gevelbedekking vormen immers zelden één geheel. Het eindresultaat mag er wezen: het complex is een baken in het Zwitserse grenslandschap en vertaalt het achterliggende ‘new generation shopping-concept’ naar een hedendaagse, licht-futuristische vormgeving.
 
 
Deel dit artikel:
Onze partners