Plusoffice architects - DELVA Landscape drukt stempel op Puurs

Na de realisatie van het Dorpshart, waar de gemeente een zo goed als nieuw handelscentrum uit de grond stampte, staat Puurs de komende zeven jaar voor een nieuwe krachttoer. Plusoffice architects - DELVA Landscape mag zijn ding doen met het nieuwe miljoenenproject ‘De Tuinen van Puurs’ dat minstens acht jaar in beslag zal nemen.

Het bestuur gaat van Puurs gaat zo'n twintig miljoen euro investeren in een nieuw kloppend hart met onder meer een moderne theaterzaal, een brede school met een glazen turnzaal, het Huis van de Puursenaar, een viertal nieuwe dorpstuinen en een gratis ondergrondse parking voor 325 auto's. Het masterplan dat de architecten uittekenden, verbindt vier projectgebieden met heel wat groene tuinen. De bestaande tuinen Kloosterhof, Dekenij-tuin en Kerktuin worden opengesteld en er komen zes kleinere centrumtuinen.

 

Vierdelig project

Het centrum van Puurs is de voorbije jaren stevig onder handen genomen, maar het masterplan ‘De Tuinen van Puurs’ gaat nog een stap verder. Zo wordt werk gemaakt van de Hondsmarkt, de Kollebloem en het Kloosterhof, het binnengebied Hooiveld en de site achter de kerk. Het project bestaat uit een aantal deelprojecten of vier zones. Het gemeentebestuur wil af van de Hondsmarkt als louter een stenen parking, het verouderde gemeentehuis en de grijze uitstraling van de site rond het cultuurcentrum. Ook de parking achter de kerk is niet ingericht, terwijl het onbebouwde gebied tussen Hooiveld en de Hoften- Berglaan nog heel wat mogelijkheden biedt. Dat alles wordt nu in één klap aangepakt, al zullen de werkzaamheden wellicht acht jaar in beslag nemen.

 

Centrumtuinen

Het gemeentebestuur wil het huidige cultuurcentrum compacter en leesbaarder maken door alles te clusteren. Dat betekent dat de huidige theaterzaal, die uit 1980 dateert, naar een nieuw gebouw verhuist, aansluitend aan het huidige cultuurcentrum en wellicht op de eerste verdieping.

De bestaande theaterzaal wordt afgebroken en dat creëert ruimte voor de Dorpstuin die aansluit bij de bibliotheek. Daar zou dan ook een gezellig en modern plein komen, met veel groen en waterpartijen en met de oude rode beuk als blikvanger. Er zullen ook een nieuw cultuurcafé met uitzicht op de nieuwe Dorpstuin en een eigentijdse foyer met expositieruimte verrijzen.

De bestaande middenzaal en polyvalente ruimte worden afgebroken en vervangen door nieuwe ruimten met een leskeuken. Ook het huidige gemeentehuis in de Hoogstraat moet op termijn verdwijnen en zal vervangen worden door het Huis van de Puursenaar, dat richting Kloosterhof verhuist. Het pand wordt geen blok, maar een soort modernistisch en architecturaal gebouw met verschillende hoogtes en bouwlagen.

 

Meer leer– en parkeergelegenheid

In een gezamenlijke financiering met Sjabi (Sint-Jan Berchmansinstituut Vzw) komt er verder een nieuw schoolgebouw. Opvallend is dat Sjabi ook een nieuwe turnzaal krijgt, op de tweede verdieping zelfs. Dat moet een turnzaal met een glazen dak worden, zodat de kunstige verlichting afgestemd is op die van de huidige bibliotheek aan de overkant van het plein.

Er komt ook een nieuwe ondergrondse parking met inrit langs de Palingstraat gepland en een in– en uitrit langs de Hof-ten-Berglaan. Die komen wel op een nieuwe locatie, niet waar nu de bovengrondse verbinding is.De parking moet plaats bieden aan zo'n 325 auto's en is gratis toegankelijk. "Er komen ook rechtstreekse trappen naar het Huis van de Puursenaar, het cultureel centrum en de school, waarbij een ondergrondse kiss-and-ridezone gepland is", klinkt het.

 

Urban villa’s

Het masterplan voorziet daarnaast in meer dan honderd nieuwe woningen of woongelegenheden. Zo wordt het gebied Hooiveld, dat een ongeveer anderhalf hectare groot onbebouwd terrein is, ingericht met een mix van woningen en vrijstaande 'urban villa's'. De fietsen voetgangersverbinding tussen de Hof-ten-Berglaan en het Hooiveld blijft via het woonpark lopen. Op de Hondsmarkt zelf komt woongelegenheid aan beide zijden, met langs de kant van de Violetstraat een twaalftal patiowoningen en aan de overkant de mogelijkheid voor privé-eigenaars om ook daar 7 in wonen te voorzien. t Op de hoek aan het Kerkplein ten slotte is een nieuw woonproject gepland met onderaan een horecazaak.

Deel dit artikel:

Onze partners