Politiebureau Charleroi wint MIPIM Awards in Cannes

De politietoren van Chareleroi, ontworpen door Jean Nouvel en MDW Architecture heeft gisteren in Cannes een prestigieuze MIPIM-award gewonnen in de categorie Best Futura Project. Ook VK dat instond voor de stabiliteitsstudie deelt mee in de vreugde.
De politietoren van Chareleroi, ontworpen door Jean Nouvel en MDW Architecture heeft gisteren in Cannes een prestigieuze MIPIM-award gewonnen in de categorie Best Futura Project. Ook VK dat instond voor de stabiliteitsstudie deelt mee in de vreugde.

Eind 2011 had de stad Charleroi de bouwheer CFE gemachtigd voor het ontwerp, de bouw, de financiering en het onderhoud van dit ambitieus project van het type DBFM, ontworpen door de architecten Ateliers Jean Nouvel en MDW Architecture. De oplevering van het project wordt voorzien in 2014. VK staat in voor de stabiliteitsstudies van het winnende project.
Nieuw politiehoofdkwartier

Ateliers Jean Nouvel en MDW Architecture kregen de opdracht het nieuwe politiehoofdkwartier van Charleroi te ontwerpen. Het hoofdkwartier wordt gebouwd op het plein voor de Defeld-kazerne langs de Mayence Boulevard. Het 13 000 vierkante meter grote hoofdkwartier is door Ateliers Jean Nouvel en MDW Architecture ontworpen met de bedoeling een tweede herkenningspunt voor de stad te realiseren. Het gebouw zal gebruik maken van passieve energie en moet zo duurzaam mogelijk worden.

Het project voor het politiegebouw is tweeledig. Enerzijds bestaat het uit de renovatie van de twee vleugels van de gebouwen van de DEFELD-kazerne en hun aanpassing om aan de ‘lage energie’-standaarden te voldoen, en anderzijdse uit de toevoeging van een derde verticale vleugel. Er zal een opvallende 75 meter hoge nieuwbouwtoren bedekt met blauwe baksteen gebouwd worden, waar de kantoren en de lokalen van de Politie zullen worden gehuisvest. De toren zal een markant herkenningspunt worden in het stedelijk weefsel. 
De uitbreiding van Charleroi-Danses

De uitbreiding van Charleroi/Danses zal de dansstudio’s en de residenties voor de artiesten omvatten, gesitueerd in kleinere gebouwen in baksteen om het menselijk karakter van de omgeving te behouden. Op het dak zal een tent het nieuwe foyer-belvédère onderbrengen.
Alle elementen van het geheel zijn onderling met elkaar verbonden door een open ruimte die vanaf de straat bereikbaar is. Er komt ook een brasserie die toegankelijk is voor iedereen. Dit ongewoon project geeft een nieuw ‘groen’ aanknopingspunt voor de Stad Charleroi.

CFE’s department PPS-Concessies heeft de bouwwerkzaamheden toevertrouwd aan de regionale filialen van de groep, BAGECI (Namen) en CFE Brabant (Brussel). Verschillende bedrijven van het department multitechnieken, zoals Nizet Entreprise en Druart, staan mee in voor het onderhoud op lange termijn.


 

Deel dit artikel:

Onze partners