Portugese toparchitect Manuel Aires Mateus ontwerpt eerste KH House in Kortrijk

In Kortrijk zijn de renovatiewerken, naar een ontwerp van de Portugese toparchitect Manuel Aires Mateus, aan een monumentaal hoekpand op het Sint-Amandsplein gestart. Vanaf oktober zal het gebouw een Libanees restaurant huisvesten dat gerund zal worden door onderneemster Fanny Leenknecht. Voor de realisatie kreeg zij financiële steun van Kortrijk Heritage, dat in de stad vernieuwende, beeldbepalende en duurzame architectuur wil bevorderen. Het project is het eerste in een rij van vele en kreeg daarom de naam KH House #01. Bedoeling is dat Aires Mateus de fakkel doorgeeft aan een andere toparchitect voor een volgend erfgoedproject in de stad van de Kerels.

De private stichting Kortrijk Heritage kon niet alleen de Portugese toparchitect strikken, maar bracht ook een hele reeks materiaalsponsors bij elkaar: Adins-van Looveren architecten, Allaert Aluminium, Bosschaert, Climawest, Designregio Kortrijk, Duotecno, Electro David, Gerald Van Rafelghem fotografie, Goldman, Jo Decor, Lamett, Miles Per Hour, Much more than a Window, Studio Nomad, Otiima, Publius Advocaten, Puntgaaf, stad Kortrijk, Stoopen & Meeûs, Stuca Project, TK Architecten, Van Marcke, Wever & Ducré, Wienerberger en Yannick Hannaert. Het meubilair wordt geleverd door Objet Trouvé van Liesbet Lampo en Géraldine Vanheuverzwyn.

Het bouwwerk moet een absolute meerwaarde bieden voor Kortrijk en is slechts een eerste project in een rij van vele Kortrijk Heritage Houses, die zullen worden gerealiseerd door andere toparchitecten in de wereld. Aires Mateus zal voor een volgend project de fakkel doorgeven aan een andere bekende architect, die op zijn beurt hetzelfde zal doen voor een volgend KH House.

Het Libanese restaurant dat in het monumentale pand komt, opent in oktober de deuren. Een bewuste timing, aangezien de beurs Biënnale Interieur rond die periode tienduizenden bezoekers naar Kortrijk brengt.

Deel dit artikel:

Onze partners