PPS-projecten in 2014

Scholen van Morgen
Het traject van de A11
De Fly-over in Geel voor de 'Noord Zuid Kempen'

2015 is uit de startblokken geschoten, daarom ging Architectura in verschillende sectoren op zoek naar de mijlpalen van 2014. Aan Steven Van Garsse, manager van het Vlaams Kenniscentrum PPS, vroegen we wat de belangrijkste PPS-realisaties waren van het voorbije jaar. Hij geeft een overzicht van de meest in het oog springende gebeurtenissen.

14 februari 2014: De opening van de DBFM(Design, Build, Finance and Maintain)-gevangenis in Beveren. Die maakt deel uit van een ambitieus plan om via PPS gevangenisinfrastructuur in humane omstandigheden te ontwikkelen als antwoord op de overbevolking in onze gevangenissen. In juni 2014 opende ook de gevangenis Leuze-en-Hainaut, eveneens aanbesteed via een DBFM-contract.

22 maart: De eerste spadesteek van de A11, de 12-km lange nieuwe autosnelweg tussen de N31 in Brugge en de N49 in Knokke-Heist. Dat ontbrekende puzzelstuk is een belangrijke stap naar een betere mobiliteit om en rond het polder- en het havengebied van Zeebrugge. Het is op Europees niveau het 2de PPS-project dat met obligaties wordt gefinancierd via het nieuwe ‘Project Bond Initiative’ van de Europese Commissie en de Europese Investeringsbank.

23 april: Het Vlaams Parlement keurt het decreet Complexe Projecten goed. Met dit decreet wil de Vlaamse Regering grote projecten zoals PPS, waarbij bestemmingswijzigingen, project/plan-MER’s en allerlei vergunningen noodzakelijk zijn, sneller laten realiseren.

26 april: De opening van de R4-Zuid te Gent. Dat is één van de missing links die de Vlaamse Regering met PPS wou wegwerken. Het project trekt de R4-buitenring tussen Zwijnaarde en Merelbeke door.  In juni 2014 volgde ook de oplevering van de zogenaamde ‘Noord-Zuid Kempen’, een tweede project uit een reeks van missing links waar PPS eveneens de oplossing heeft gebracht.

8 mei: De eerste steenlegging van het jeugdverblijf in Brasschaat.  Het complex is een onderdeel van de inhaalbeweging jeugdverblijfinfrastructuur, goedgekeurd door de Vlaamse Regering in 2010. De opening is gepland in 2015. Hoewel dit project een relatief beperkte omvang had kon het toch gerealiseerd worden via een -weliswaar vereenvoudigd - DBFM-contract, gebaseerd op een modelcontract van het Kenniscentrum PPS. Voor de langetermijnfinanciering deden de initiatiefnemers een beroep op een pensioenverzekeraar.

22 juli: PPS wordt bevestigd als belangrijk instrument voor overheidsprojecten in het Vlaamse Regeerakkoord 2014 – 2019. Het akkoord vermeld enkele projecten expliciet als mogelijke PPS-projecten, mits de meerwaarde kan worden aangetoond.

1 september: Het Gemeentelijk Technisch Instituut Londerzeel, het 1ste project uit het PPS-investeringsprogramma Scholen van Morgen, opent zijn deuren. Tientallen andere projecten staan in de stijgers.

2 december: De Vlaamse Bouwmeester, het Kenniscentrum PPS en PMV organiseren een gezamenlijk colloquium over PPS voor infrastructuur en gebiedsontwikkelingsprojecten. Dit colloquium hield onder meer een toekomstverkenning in voor vernieuwende manieren om maatschappelijke en ruimtelijke meerwaarde bij PPS  te garanderen.

9 december: De opening van de Liefkenshoekspoortunnel is een feit: De nieuwe verbinding voor goederentreinen tussen de Antwerpse linker- en rechteroever maakt het spoorvervoer naar het Duitse hinterland efficiënter en zorgt voor een betere spoorontsluiting van het Deurganckdok. De totale investering van het project bedraagt 873 miljoen euro. Het project was lang de grootste bouwwerf van België en is naar Europese normen één van de grootste PPS-projecten voor tunnels.

Deel dit artikel:
Onze partners