Projecten om naar uit te kijken

Stilstaan is achteruitgaan. Daarom vestigen we de blik op de toekomst en overlopen we welke architecturale hoogstandjes we de komende jaren mogen aanschouwen. 

VRT-Gebouw (Robbrecht en Daem, Dierendonckblancke)

De VRT heeft gekozen voor de Tijdelijke Vereniging rond Robbrecht en Daem Architecten en Dierendonckblancke Architecten om het nieuwe VRT-gebouw te ontwerpen. Tegen eind 2021 zullen de VRT-medewerkers en –studio’s verhuizen naar de nieuwbouw. Het nieuwe omroepgebouw wil ook een cultureel- en ontmoetingscentrum worden. De werken zullen starten in de loop van 2018. (lees meer)

 

Campus Essec (CONIX RDBM Architects)

Onlangs ondertekenden Jean Michel Blanquer, directeur-generaal van de business school ESSEC, en Prestigia het akkoord voor de bouw van een nieuwe campus dichtbij Rabat in Marokko. De campus biedt executive masteropleidingen aan voor 450 studenten en voorziet in 100 studentenwoningen. De opening is gepland voor september 2016. Het ontwerp van CONIX RDBM Architects oogt modern, volumetrisch, en imposant. (lees meer).

 

Fietsspiraal Leuven (Greisch)

Om de verbinding tussen de brug over de sporen en het Martelarenplein in Leuven voor fietsers te versoepelen heeft Bureau d’Études Greisch een fietsspiraal ontworpen. Met de nieuwe constructie hoopt de stad Leuven fietsers vlotter toegang te bieden tot het station. Het begin van de werken wordt verwacht in 2016. (lees meer).

 

Stadhuis Hasselt (Jasper-Eyers, UAU)

Het startschot door het Hasseltse stadsbestuur voor de bouw van het nieuwe stadhuis is officieel een feit. Dit nieuwe gemeentehuis van Hasselt zal alle OCMW- en stadsdiensten centraliseren. Het ontwerp van Jasper-Eyers Architects en het UAU-collectief moet dan ook maar liefst 650 ambtenaren huizen. (lees meer).

 

Cohousing Stocktveld Tielt (buro aRCHITEC, Studio Basta)

buro aRCHITEC en Studio Basta hebben plannen op tafel gelegd om de oude kloostersite in Tielt, tussen de groene beekvallei en het station, om te vormen tot een boeiend cohousingproject. Rond dit hoofdgebouw worden nog 20 woningen en 14 appartementen gebouwd. (lees meer).

 

Therapietoren UZ Pellenberg (WIT architecten)

Het Universitair Ziekenhuis Pellenberg moet tegen 2017 een gespecialiseerd revalidatiecentrum huisvesten. WIT architecten stelde hiervoor het masterplan op en de nieuwbouw therapietoren is de eerste fase van het plan. De toren omvat alle therapieruimten in een verticale stapeling van oefen – en behandelzalen, een kine- en fitnesszaal, een therapiebad en sporthal. (lees meer)

 

Janseniushof Leuven (De Gregorio, CONIX RDBM)

Alle ziekenhuisfuncties verhuizen de volgende jaren van de binnenstad van Leuven naar campus Gasthuisberg. De enorme site Sint-Pieter/Sint-Rafaël, een stuk niemandsland in een woonzone, komt zo vrij voor herontwikkeling. Resiterra nv werkt er drie grote woonprojecten uit: Barbarahof, Janseniushof en Hertogensite. Wij stellen hier graag het Janseniushof aan u voor, een ontwerp van De Gregorio & Partners en Conix RDBM Architects. (lees meer)

 

Havenkwartier Hasselt (De Gregorio)

Het Havenkwartier in Hasselt, een project in handen van De Gregorio en amici, blijft een site om in de gaten te houden. Het eerste gebouw Stadshaven is zo goed als klaar en de volgende eerste spadesteek staat gepland in februari. Kom hier meer te weten over het grootschalige project. 

 

City Gate Anderlecht (BURO II)

Het sociale woonproject City Gate in Anderlecht van BURO II & ARCHI+I, werd opgesteld in samenwerking met het gemeentebestuur en de regionale overheden. Het volgt de doelstellingen van het wijkcontract Canal du Midi en is uitgewerkt in synergie met andere projecten gepland in het gebied. Het project moet de wijk en de ruime omgeving revitaliseren en zorgen voor het herstel van het blauwe en groene netwerk in functie van een duurzame biodiversiteit. (lees meer)

 

Oude Dokken Gent (XDGA)

Het architectenbureau Xaveer De Geyter Architects (XDGA) heeft in tijdelijke samenwerking met de studiebureaus Ney & Partners en Boydens een opmerkelijk ontwerp afgeleverd voor het stadsgebouw langs de Schipperskaai in de Oude Dokken. In het gebouw komen een kinderdagverblijf, een buitenschoolse kinderopvang, een basisschool en een wijksporthal. Het Gentse stadsontwikkelingsbedrijf sogent staat in voor de realisatie van het gebouw. De bouwwerken zullen starten in de loop van 2017 en als alles goed gaat opent de school in 2019. (lees meer)

 

Herman Teirlinckgebouw (Neutelings Riedijk, CONIX RDBM, Bureau Bouwtechniek)

Vlaams viceminister-president en minister van Bestuurszaken Liesbeth Homans legde op 1 juli de eerste steen van het Herman Teirlinckgebouw op de site van Tour en Taxis. Dit nieuwe Vlaams Administratief Centrum, de toekomstige werkplek van 2.600 Vlaamse ambtenaren in Brussel, heeft een oppervlakte van zo’n 46.000 m² en wordt het het grootste passieve kantoorgebouw van België. Het ontwerp is van Neutelings Riedijk Architecten, dat samenwerkte met CONIX RDBM en Bureau Bouwtechniek. (lees meer)

 

Zorghotel Rode Kruis Zuienkerke (POLO)

Nadat POLO het Vlaams hoofdkwartier van het Rode Kruis in Mechelen mocht ontwerpen, heeft het nu voor dezelfde bouwheer ook de plannen uitgetekend voor een zorghotel voor personen met een beperking in Zuienkerke. Een merkwaardig tweelagig rond gebouw waar introvert en extravert hand in hand gaan. Behalve Polo maken ook Boydens, Planet Engineering en LAND landschapsarchitecten deel uit van het bouwteam. (lees meer)

 

Hoveniersgebouw Brussel (Arter)

Eind 2015 werden de werken van het nieuwe gebouw voor de Brusselse tuiniers en parkwachters opgestart aan de Kruidtuin naar een ontwerp van Arter. Het Hoveniersgebouw zal uit twee delen bestaan en wordt gekenmerkt door feilloze passiefprestaties. De echte eyecatcher wordt het futuristisch uitziende golvende groendak. (lees meer)

 

Dunant Gardens (Tony Fretton, Bontinck)

Ter hoogte van het Beneluxplein te Gent zal Dunant Gardens verrijzen, een project bestaande uit 145 appartementen en 57 assistentiewoningen met een ondergrondse parking, retail, handelsruimte en kantoor-en praktijkruimte. Daartoe schreven opdrachtgevers THV Besix R.E.D. nv en Immogra een wedstrijd uit die gewonnen werd door Bontinck Architecture & Engineering in samenwerking met Tony Fretton Architects. Het einde van de bouwwerken wordt in 2017 verwacht. (lees meer)

 

CAW De Kempen Turnhout (AIM)

Architects in Motion werd, na een architectuurwedstrijd, aangesteld als ontwerper voor de nieuwe Welzijnscampus ‘Dr. Constant Janssen’ in Turnhout. Het idee om de welzijnsdiensten van Centrum Algemeen Welzijnswerk (CAW) De Kempen en de sociale dienst van het OCMW van Turnhout samen te brengen op één campus is ontstaan in 2011. Door de krachten te bundelen zal de dienstverlening worden geoptimaliseerd. (lees meer)

Deel dit artikel:
Onze partners