Projecten van AIKO en PSK bekroond met zorginnovatieprijs I²C

Het nieuwe woon- en zorgcentrum van het OCMW in Maaseik en de kunstintegratie in het zorgcentrum van het OCMW van Maldegem werden afgelopen vrijdag op de beurs Expo60+ bekroond met de I²C zorginnovatieaward. Het eerste project werd ontworpen door Architectengroep PSK , het tweede door AIKO. Driewerf Architectuur uit Tienen kreeg een eervolle vermelding voor het Huis van de Doven van vzw KIDS in Hasselt.

Het nieuwe woon- en zorgcentrum van het OCMW in Maaseik en de kunstintegratie in het zorgcentrum van het OCMW van Maldegem werden afgelopen vrijdag op de beurs Expo60+ bekroond met de I²C zorginnovatieaward. Het eerste project werd ontworpen door Architectengroep PSK , het tweede door AIKO. Driewerf Architectuur uit Tienen kreeg een eervolle vermelding voor het Huis van de Doven van vzw KIDS in Hasselt. 

I²C is een zorginnovatiewedstrijd die beursorganisator Probis uitwerkte in het kader van zijn vakbeurs Expo60+. Probis werkte hiervoor samen met ORI, Bond Vlaamse Architecten, Vlerick Management School  en Redactiebureau Palindroom. Iedereen, zowel beheerders van zorginstellingen als architecten en personeelsleden, konden zich kandidaat stellen met een innovatief idee dat een meerwaarde betekent voor een zorginstelling.

De 30 inzendingen werden voorgesteld op de website www.i2c.be en werden tentoongesteld op de beurs Expo60+ in de Nekkerhal van Mechelen. Zowel een vakjury als een persjury en een publieksjury schoven hun eigen winnaars naar voren.

De prijs van de publieksjury werd bepaald aan de hand van de online stemmen en de stembiljetten van de bezoekers van de tentoonstelling. Het mobiel kookeiland van het Woonzorgcentrum het Heiveld in Gent haalde het in deze categorie van het fitparcours van woonzorgcentrum Leiehome in Drongen en het Woon- en zorgcentrum van het OCMW van Maaseik.


Het nieuwe woon- en zorgcentrum van het OCMW van MaaseikDit laatste project won ook de I²C-award van de vakjury. Opmerkelijk aan het nieuwe woonzorgcentrum, ontworpen door Architectengroep PSK, is de relatie met de binnenstad en de Maas door het aanleggen van een sterke circulatie-as zowel door de inplanting van de gebouwen als via een reeks groene assen en een blauwe as in de vorm van een geïntegreerd kunstwerk op basis van een waterpartij.
In onderstaand filmpje geven de verantwoordelijke van het OCMW in Maaseik en een architecte van PSK meer uitleg bij het project. 


Uitleg over het nieuw woon- en zorgcentrum van Maaseik door Boudewijn Derkoningen, secretaris van het OCMW en Liesbeth Rega van Architectengroep PSKHet Huis van de Toekomst voor Doven van vzw Kids in Hasselt, een ontwerp van Driewerf Architectuur kreeg een eervolle vermelding van de vakjury. Het betreft hier een nieuwbouw voor doven en slechthorenden waarin alle moderne technologieën die momenteel bestaan voor dove personen geïmplementeerd werden. Ook toekomstige nieuwe ontwikkelingen zullen hierin hun plaats krijgen. In onderstaand filmpje licht Kris Leenders van Driewerf Architectuur het project toe.


Kris Leenders van Driewerf Architecten over het Huis van de Toekomst voor Doven van vzw KIDS in Hasselt

 


Het woonzorgcentrum Warmhof in Maldegem kreeg zowel een eervolle vermelding  van de vakjury als de I²C-award van de persjury voor de geslaagde kunstintegratie. In dit project van AIKO Architecten werd op originele wijze een kunstwerk geïntegreerd van Ulrike Bolenz in het vloerpad en in 28 transparante wandpanelen.    


Een eervolle vermelding van de persjury was er ook voor OCMW Pardoen in Wervik voor het concept van de sleutelvrije omgeving. Dit project werd ontworpen door de tijdelijke architectenvereniging D’Hondt en Delie.

De volgende weken zullen we deze winnende projecten, maar ook de andere interessante inzendingen van de I²C-wedstrijd in detail bespreken op deze site. Het huis van de Toekomst voor doven in Hasselt

 

 

MIA’s

Dit jaar konden voor het eerst ook fabrikanten en leveranciers een idee insturen. Hiervoor werden aparte prijzen uitgereikt die de naam MIA meekregen of voluit de Medcare Shop Innovation Award. Music Health een systeem van muziektherapie van de firma Codiam, kreeg de meeste publiekstemmen achter zijn naam, gevolgd door de WMG wifi messenger en de Doorflipper. WMG is een Wifi-toepassing van de firma CLB die diverse functies combineert: messaging, alarm, VOIP en video. De Doorflipper is een postopvangsysteem van Able2 dat er voor zorgt dat bewoners zich niet meer moeten bukken om hun post op te rapen. 
Die dezelfde doorflipper won de Mia-award van de persjury. Eervolle vermeldingen van de persjury waren er voor de elektronische en demontabele meetlat van de firma CAE en de S-Cape-Pod van Hezemans Textiel.
Diezelfde S-Cape-Pod won de MIA-award van de vakjury. Het gaat om een brandvertragend doek dat onder de matras geplaatst wordt. Bij brand kan één hulpverlener dit doek samen met de matras en de patiënt optillen en op een veilige plaats leggen.

Overzicht van alle winnaars

1. I²C-awards

a) Publieksjury:
Winnaar: Mobiel Kookeiland van Woonzorgcentrum Het Heiveld van het OCMW Gent
Tweede plaats: Fitparcours aangepast aan bejaarden van Woonzorgcentrum Leiehome in Drongen
Derde plaats: Woon- en Zorgcentrum OCMW Maaseik

b) Vakjury:
Winnaar: Woon- en Zorgcentrum OCMW Maaseik
Eervolle vermeldingen:
- Medicatieverdeelsysteem woonzorgcentrum De Witte Bergen in Lichtaart
- Huis van de Toekomst voor Doven van vzw KIDS in Hasselt
- Kunstintegratie van Woonzorgcentrum Warmhof van OCMW van Maldegem
Warmste idee:
Mobiel Kookeiland van Woonzorgcentrum Het Heiveld van het OCMW Gent

c) Persjury:
Winnaar:
 Kunstintegratie van Woonzorgcentrum Warmhof van OCMW van Maldegem
Eervolle vermelding:
Sleutelvrije voorziening van woonzorgcentrum Pardoen van OCMW Wervik

2. MIA-Awards

a) Publieksjury:
Eerste plaats: Music Health van Codiam
Tweede plaats: WMG Wifi Messenger van CLB
Derde plaats:  Doorflipper van Able2

b) Vakjury
Winnaar:  S Cape Cod van Hezemans Textiel

c) Persjury
Eerste plaats:  Doorflipper van Able2
Eervolle vermeldingen:
- S Cape Cod van Hezemans Textiel
- Elektronische meetlat van CAE

Deel dit artikel:
Onze partners