Promat test brandwerendheid van isolatie op basis van PROMATECT-100 en Isofloc

Promat heeft een brandproef uitgevoerd op een dak dat ge├»soleerd is met Isofloc, een isolatietechniek op basis van cellulosevlokken, en PROMATECT-100. Cellulose-isolatie wordt al veel gebruikt bij nieuwbouw en renovatie, omdat die op thermisch en akoestisch vlak voor een hoge effici├źntie zorgt. Bovendien blijkt nu uit de proef dat een behandelde dakconstructie effectief brandwerend is.
Promat heeft een brandproef uitgevoerd op een dak dat geïsoleerd is met Isofloc, een isolatietechniek op basis van cellulosevlokken, en PROMATECT-100. Cellulose-isolatie wordt al veel gebruikt  bij nieuwbouw en renovatie, omdat die op thermisch en akoestisch vlak voor een hoge efficiëntie zorgt. Bovendien blijkt nu uit de proef dat een behandelde dakconstructie effectief brandwerend is.

Om Isofloc te bekomen, wordt versnipperd papier gereduceerd tot een massa van vezelige vlokken, cellulosevlokken. De cellulosevlokken worden in platte of hellende daken ingeblazen. Bovenop de houten dakconstructie, die geïsoleerd is met cellulosevlokken, werd voor de brandproef nog eens een beschermende laag PROMATECT-100 van 15 mm aangebracht op een verlaagde structuur voor een brandweerstand REI 60. PROMATECT-100 is een mineraal gebonden vezelversterkte calciumsilcaatplaat, gebaseerd op de PROMAXON-technologie.


Isofloc cellulosevlokken


Technische kenmerken

De cellulose-isolatie was 150 mm dik. Het onderdak was opgebouwd uit uit een houtvezelplaat (type CELIT 4D) met dikte 22 mm. De C 60/27 profielen werden geplaatst om de 500 mm en bevestigd om de 1000 mm. De PROMATECT-100 plaat met dikte 15 mm werd geschroefd om de 200 mm, met lengte van de schroeven 35 mm.
Rondom werd verticaal een strook PROMATECT-100, afmeting 100 x 15 mm bevestigd.

 


PROMATECT-100


Brandveiligheid

Bij het bevlammen van Isofloc ontstaat verkoling aan de oppervlakte, net zoals bij het verbranden van hout. Dat komt door de boorzoutimpregnering. Het isolatiemateriaal smeult oppervlakkig tot houtas. De assen hebben een zeer hoog smeltpunt. Zelfs bij zeer hoge temperaturen gaat het isolatiemateriaal daardoor slechts oppervlakkig smeulen, behoudt het haar structuur, en daarmee ook haar isolerende werking. Het smeulproces binnenin het isolatiemateriaal wordt vertraagd en de brandtijd verkort.

 

Deel dit artikel:

Onze partners

GAimage