Puro Plus-gevelbekleding verschaft ‘Ons Dak’ natuurlijk uiterlijk

Huisvestingsmaatschappij ‘Ons Dak’ in Maaseik blaast dit jaar 85 kaarsjes uit, en een nieuw kantoorgebouw is de kers op de verjaardagstaart. Voor de bouwheer was het van belang dat het nieuwe complex de waarden van ‘Ons Dak’ uitstraalt. Architect Jef Vandekerkhof van architekt-nburo uit Bree opteerde daarom voor een eerlijk, transparant en vooruitstrevend concept. De Puro Plus-gevelplaat van SVK draagt daartoe haar steentje bij. 

Voor het ontstaan van ‘Ons Dak’ moeten we teruggaan tot 1928, toen toenmalig burgervader van Maaseik Timmersmans aan alle inwoners vroeg om aandelen te kopen zodat een samenwerkende maatschappij voor het bouwen van woningen kon gerealiseerd worden. 85 jaar later prijkt er naast het oude kantoorgebouw een tweede splinternieuw complex. Het nieuwe kantoorgebouw staat bol van de allernieuwste snufjes op het vlak van duurzaam energiegebruik. ’s Winters zorgt een warmtepomp middels geothermie en betonkernactivering voor een aangename werkomgeving. In de zomermaanden moet grondwater van een diepte van maar liefst 90 meter de nodige verkoeling opleveren. Zonnepanelen, groendaken, een gebouwbeheersysteem: het is slechts het topje van de vernuftige ijsberg die Ons Dak is.

 

Transparantie

“Het project ‘Ons Dak’ is via een wedstrijd op onze tekentafel beland”, legt architect Jef Vandekerkhof uit. “Een uiterst aangename wedstrijd overigens, want de vier geselecteerde kantoren kregen elk een vergoeding voor hun voorontwerp. Ons concept veroverde uiteindelijk het hoogste schavot omdat de openheid van het ontwerp gesmaakt werd door de bouwheer. Volgens zijn filosofie wil ‘Ons Dak’ een open huis zijn waar transparantie heerst op elk vlak. Die openheid hebben we gecreëerd door twee volumes te combineren in een split-level, zodanig dat men vanop elke locatie in het gebouw iets kan zien of beleven, zowel binnen als buiten.”

Het ontwerpteam heeft de lijn van de filosofie van Ons Dak ook doorgetrokken in de keuze van de materialen. “Zo zijn we terechtgekomen bij de Puro Plus-gevelplaten van SVK. De eerlijkheid van het gebouw stond voorop. Daarom moesten we zowel de vormgeving als de keuze van materialen uitpuren. De Puro Plus beschikt over dergelijke natuurlijke uitstraling omdat ze niet speciaal behandeld is met een coating. Het product leent zich zo tot esthetische toepassingen, tot grote vreugde van de bouwheer,” aldus Vandekerkhof.

 

Op de werf

De vlotte verwerkbaarheid en eenvoudige plaatsing op de werf zijn de grootste pluspunten van de Puro Plus volgens architect Vandekerkhof. “In tegenstelling tot prefab elementen kunt je wel last minute wijzigingen aanbrengen op de werf. De uitvoerder dient wel de voorschriften van SVK door te nemen vooraleer hij de gevelplaten installeert. Op die manier bekomt hij een optimaal esthetisch resultaat. “

Ook Luc Vandekerkhof, eigenaar van Vandekerkhof NV uit Bocholt dat de gevelplaten plaatste, is overtuigd van de praktische pluspunten van de gevelbekleding van SVK. “De plaatsing verliep van een leien dakje. De platen laten zich makkelijk slijpen, er komt weinig tot geen stof vrij en achteraf zijn de randen mooi recht. Zij zijn lichter dan overige alternatieven op de markt maar beschikken toch over de nodige stugheid, daar waar bij de platen van de concurrenten tijdens het zagen stukjes durven afbreken omdat ze te soepel zijn. Ze laten zich ook makkelijk hanteren en de lijm hield quasi onmiddellijk. Het plaatwerk hebben we geplaatst op een kaderwerk van kepers.”

 

Vezelcement

Puro Plus is een natuurgrijze vezelcement gevelplaat met een licht geschuurde en zuivere afwerking. Door het achterwege laten van een coating blijft de plaat puur en zal het uitzicht variëren naargelang de weersomstandigheden en de omgeving. Puro Plus is samengesteld uit enkel en alleen natuurlijke grondstoffen, wat maakt dat het een puur ecologisch product is. Tijdens het productieproces worden de platen ook luchtgehard, wat zorgt voor een milieuvriendelijk droogproces.

De Puro Plus-gevelplaten geniet alle voordelen van vezelcement, zoals onder meer een gunstige brandreactie. Voorts zijn ze vormvast en bestand tegen roest, rot en micro-organismen en schimmels. Qua uiterlijk combineren ze de uitstraling van industriële cementgebonden platen met een geventileerde gevelafwerking.

Puro Plus is beschikbaar in twee gekantrechte (3070x1220mm en 2520 x1220 mm) en twee niet-gekantrechte formaten (3085x1235 mm en 2535x1235 mm). De plaatdikte bedraagt 8 mm. Per vierkante meter weegt de Puro Plus circa 14,6 kg. 

Deel dit artikel:

Onze partners

GAimage