Raar maar waar: knalroze trap leidt naar platform bovenop Rotterdams museum

Voorbijgangers van Het Nieuwe Instituut, het Rotterdams museum voor architectuur, design en digitale cultuur, zullen deze zomer allicht even tot halt komen wanneer ze een reusachtige, knalroze trap in het oog krijgen. Het Nederlandse architectenbureau MVRDV onthulde plannen om aan de buitenkant van Het Nieuwe Instituut een trap te installeren met een uitkijkplatform in dezelfde neonroze kleur op het dak. Deze opvallende constructie duikt niet zomaar op, maar wordt hét hart van de Rotterdam Architectuur Maand en zal dienst doen als evenementenlocatie.

De tijdelijke constructie, die de naam ‘Podium’ kreeg, zal vanaf het gelijkvloerse plein langs de zijkant van het culturele centrum omhoog rijzen.

De trap wordt ondersteund door een steigersysteem en leidt naar het dak van Het Nieuwe Instituut, dat wordt bekroond met een felroze podium annex uitkijkplatform dat bezoekers een panoramisch zicht over Rotterdam biedt.

Het Podium zal de hoogte van het gebouw ogenschijnlijk verlengen en 29 meter boven de grond uitsteken. De 143 treden tellende trap biedt bezoekers een schilderachtige, knalroze wandeling met aan het eind een panoramisch zicht als kers op de taart. Naast de fameuze trap, is er ook een lift beschikbaar voor bezoekers om het dakpodium te bereiken.

 

Vervolgeditie voor MVRDV

Dit is niet de eerste keer dat architectenbureau MVRDV een gigantische buitentrap installeert. Het bureau plaatste in 2016 al een enorme trap op het Rotterdamse Stationsplein in het kader van de 75-jarige naoorlogse wederopbouw van de stad. De constructie bestond uit een grote hoeveelheid stellingen die de opbouw van de stad symboliseerde.

 

Over de Rotterdam Architectuur Maand

De installatie maakt deel uit van Rotterdam Architectuur Maand en wordt een centrale locatie van 600 vierkante meter groot. Het platform is gratis toegankelijk en zal de thuishaven worden van verschillende architectuurevenementen.

Op 1 juni 2022, de dag waarop Rotterdam Architectuur Maand van start gaat, wordt Het Podium feestelijk geopend met een lezing van een bekende architect. Het is het startschot van een maand vol festivals, lezingen, films en tentoonstellingen.

De RA maand vindt ieder jaar plaats in juni. Elke editie wordt er een toepasselijke locatie voor het Festivalhart gekozen, dé plek waar de kracht van architectuur en ontwerp samenkomen. De RA maand belicht de betekenis van ontwerp en ontwerpkracht in een veranderende stad. Daarnaast stimuleert het ontmoeting en kenniswisseling tussen bezoekers, het onderwijs en de ontwerpsector.

Met het thema (t)huis sluit de hoofdtentoonstelling aan bij het thema van de Dag van de Architectuur. De tentoonstelling adresseert urgente vraagstukken rondom wonen. De druk op betaalbaarheid, gelijke kansen en het bouwen aan een duurzame woonomgeving is groot, maar de oplossingen zijn niet eenvoudig. Momenteel is er nog een openstaande oproep voor projecten die aansluiten bij deze thematiek. Inschrijven voor de hoofdtentoonstelling kan hier.

Bron: Dezeen, MVRDV
Deel dit artikel:
Onze partners