RAU en Stramien ontwerpen nieuwe Antwerpse campus

Architectenbureaus RAU en Stramien hebben hun ontwerp voor de nieuwe Antwerpse stadscampus voorgesteld. De nieuwe campus maakt deel uit van de Karel de Grote-hogeschool en is 41.000 m² groot en kost 57 miljoen euro. De kersverse campus ligt tegenover het Justitiepaleis, aan de rand van het Antwerpse zuid.
Architectenbureaus RAU en Stramien hebben hun ontwerp voor de nieuwe Antwerpse stadscampus voorgesteld. De nieuwe campus maakt deel uit van de Karel de Grote-hogeschool en is 41.000 m² groot en kost 57 miljoen euro. De kersverse campus ligt tegenover het Justitiepaleis, aan de rand van het Antwerpse zuid.RAU en Stramien werkten samen aan de nieuwe stadscampus van de Karel de Grote-hogeschool in Antwerpen. Dankzij Cenergie wordt het wedstrijdwinnend ontwerp een comfortabel en energiezuinig gebouw, waar de nadruk ligt op isolatie en passieve en innovatieve technieken. De campus komt te liggen tegenover het Justitiepaleis, dat ontworpen is door de bekende architect Richard Rogers.

Het voorgestelde plan steunt op de gedeeltelijke renovatie van de gebouwen van de voormalige ‘Biscuiterie Parein’, een koekjesfabriek die al een hele tijd verdwenen is, en een gedeelte nieuwbouw. De locatie zal een centrale onthaalruimte, multi-inzetbare onderwijs- en praktijklokalen, verschillende aula’s, ICT-lokalen, een moderne mediatheek en studielandschap, een bewegingsruimte en werkruimten hebben. Maar ook een cafetaria, een boekhandel, parkeerplaatsen en fietsenstallingen zullen niet ontbreken.Volgens de architecten Thomas Rau en Bart Verheyen zal het een “transparant en overzichtelijk gebouw” zijn, “waar ontmoeting centraal staat.” Ze rekenen erop dat de campus een integraal deel van de buurt wordt. Een centraal binnenplein zal bovendien voor een licht en luchtig geheel zorgen.De campus is vanaf 2016 open voor zo’n 5500 studenten en 500 lectoren. De lerarenopleidingen, de opleiding Orthopedagogie en Pedagogie van het Jonge Kind, de opleiding Sociaal Werk en Vroed- en Verpleegkunde worden ondergebracht op de campus. Ook de algemene diensten en studentenvoorzieningen zullen aanwezig zijn.

Bronnen:
DeArchitect.nl
ArchitectenWeb.nl
Architectuur.org
Kdg.be

Deel dit artikel:

Onze partners

GAimage