RDBM, Compagnie O en Tom Thys laureaten van IPB Challenge scholenbouw

De KASKA-school in Antwerpen van RDBM ging met de hoofdprijs aan de haal van de IPB Challenge in de categorie scholenbouw. Tom Thys mocht de prijs van persjury in ontvangst nemen voor de Sint-Ursulaschool in Laken en Basisschool De Dender in Geraardsbergen van Compagnie 0 werd bekroond met de prijs van de vakjury.

De KASKA-school in Antwerpen van RDBM ging met de hoofdprijs aan de haal van de IPB Challenge in de categorie scholenbouw. Tom Thys mocht de prijs van persjury in ontvangst nemen voor de Sint-Ursulaschool in Laken en Basisschool De Dender in Geraardsbergen van Compagnie 0 werd bekroond met de prijs van de vakjury.

Op 24 november vond de apotheose plaats van de IPB Challenge, de architectuurwedstrijd die georganiseerd werd in het kader van de beurs Industrie & Projectbouw. Architecten konden projecten indienen in de categorie industriële logistieke projecten en in de categorie scholenbouw. Voor elke categorie heeft de vakjury in september een shortlist van 5 projecten samengesteld. Het publiek kon zelf bepalen wie de publieks- en tevens hoofdprijs zou winnen door online te stemmen op de website www.ipbchallenge.be . De projecten werden ook tentoongesteld op de IPB-beurs en ook daar kon men zijn stem uitbrengen.

 

RDBM werd bekroond met de publieksprijs voor de KASKA-school in Antwerpen. Tomas Ooms geeft tekst en uitleg voor de camera van www.vlaamsearchitectuur.be


De 5 genomineerde bureaus kwamen op de IPB-beurs persoonlijk hun project toelichten. Nadien volgden de beraadslaging van de jury en de prijsuitreiking.  

Na afsluiting van het stemmen stond de teller op maar liefst 4603 stemmen waarvan 2155 voor de categorie scholenbouw.  KASKA in Antwerpen kon met 760 stemmen op de meeste waardering van het publiek rekenen en won hiermee de hoofdprijs in de categorie scholenbouw. KASKA Antwerpen haalde het van de Media & Design Academie van Bogdan & Van Broeck Architects (537 stemmen) en de basisschool Sint-Ursula in Laken van Tom Thys & Adinda Van Geystelen (435 stemmen).De basisschool Sint-Ursula in Laken van Tom Thys en Adinda Van Geystelen won de prijs van de persjury. (Foto: Jan Kempenaars in opdracht van de Vlaamse bouwmeester). Na de uitreiking nam Vlaamsearchitectuur.be een kort interview af van Tom Thys.

 
Persprijs en prijs van de vakjury

Behalve de publieksprijs werd ook een aparte prijs van de vakjury en van de persjury uitgereikt. De keuze van de persjury viel op de basisschool in Laken van Tom Thys en Adinda Van Geystelen. De vakjury koos De Dender in Geraardsbergen van Compagnie O als winnaar. Dit project was vorige maand nog het enige Vlaamse project dat genomineerd was voor een award op het World Architecture Festival in Barcelona. (zie het apart artikel dat we hierover gebracht hebben)


Basisschool De Dender in Geraardsbergen van Compagnie, winnaar van de prijs van de vakjury

Zowel de vakjury als de persjury reikte ook een eervolle vermelding en die was twee maal voor Crepain Binst Architecture voor Campus Kantienberg van Hogeschool Gent

De IPB Challenge was een organisatie van easyFairs, Redactiebureau Palindroom, Bond Vlaamse Architecten, NAV, Vlaamsearchitectuur.be en Assiver Verzekeringen.  
Voor meer info over de wedstrijd en deze projecten, kan u surfen naar de website www.ipbchallenge.be waar alle projecten, zowel die van de shortlist als van de longlist voorgesteld worden.


Groepsfoto van een aantal winnaars en juryleden. Van links naar rechts Vincent Van Landuyt (PMG), Tom Thys, Tomas Ooms (RDBM), Sven Goedefroo, Damiaan Vanhoutte, Lieven Pieters (DUCO), Rik Neven (Vlaamsearchitectuur.be / Redactiebureau Palindroom) en Jef Marinus (FEBE)


Campus Kantienberg van Crepain Binst Architecture kreeg zowel van de vakjury als van de persjury een eervolle vermeldingDe Media & Design Academie van Bogdan & Van Broeck (Foto: Thomas Mayer)


 

 

 

Deel dit artikel:
Onze partners