Realisatie MIROM-warmtenet voor woonwijk Licht en Ruimte in Roeselare

Licht en Ruimte is een nieuwbouwproject met 49 woningen en 42 appartementen in het hartje van Roeselare. Deze nieuwe verkaveling in de Oostnieuwkerksesteenweg wordt volledig verwarmd met restwarmte uit de verbrandingsoven van MIROM. Ingenium verzorgde het ontwerp en de werfopvolging van het warmtenet, het onderstation en de back-upinstallatie.
Licht en Ruimte is een nieuwbouwproject met 49 woningen en 42 appartementen in het hartje van Roeselare. Deze nieuwe verkaveling van projectontwikkelaars Dumobil en Coussée-Bostoen in de Oostnieuwkerksesteenweg wordt volledig verwarmd met restwarmte uit de verbrandingsoven van MIROM. MIROM zorgt dus voor 100% duurzame verwarming in dit project.Ingenium verzorgde het ontwerp en de werfopvolging van het warmtenet, het onderstation en de back-upinstallatie.


Verbrandingsoven MIROM RoeselareOp dit moment maken verschillende stedelijke gebouwen, serres en scholen reeds gebruik van dat MIROM-warmtenet maar de toekomstige verkaveling Licht en Ruimte is het eerste private initiatief. In andere Europese landen maken miljoenen huishoudens al lange tijd gebruik van deze duurzame energie.


Gerecupereerde energie

De energie die vrijkomt bij het verbranden van het restafval verdwijnt dus niet via de schoorsteen van de verbrandingsoven maar zal ingezet worden in de huiskamers van de verkaveling. MIROM benadrukt dat de energie van het warmtenet niet duurder is dan de traditionele bronnen. Het warmtenet bestaat uit een ingegraven geïsoleerd leidingsysteem met aftakkingen naar de verschillende woningen. Specifieke aandacht wordt geschonken aan de gefaseerde aankoppeling van de woningen, in functie van de bouwperiode. In 2012 werd het warmtenet aangelegd en in de loop van dit en volgend jaar worden de woningen gebouwd.


Vlaamse overheid steunt project


Dit project combineert een aantal technologieën wat ervoor zorgt dat het voor Vlaanderen een uniek concept is. Het werd op 2 juli 2012 door de Vlaamse overheid erkend als demonstratieproject voor rationeel energiegebruik en kan daardoor op financiële steun rekenen. De installatie werd op 2 oktober 2012 plechtig ingehuldigd door minister van Energie, Wonen, Steden en Sociale Economie Freya Van den Bossche.

BRON: ingenium nieuwsbrief maart

Deel dit artikel:

Met medewerking van

Onze partners

GAimage