Reis met Samenhuizen vzw naar collectieve woonprojecten in Frankrijk

Van 8 tot 12 mei 2024 reist Samenhuizen vzw onder de titel 'Rendez-vous in Lyon' naar 9 collectieve woonprojecten in Frankrijk. Onze zuiderburen kenden in het laatste decennium een interessante evolutie met talrijke woongemeenschappen. In de regio Auvergne-Rhône-Alpes zal Samenhuizen vzw zowel rurale als urbane projecten bezoeken, respectievelijk in Lyon, Grenoble en de Drôme.

Al sinds 2012 organiseert Samenhuizen vzw reizen die het 'collectief wonen' in het buitenland onderzoeken. De reizen zijn gericht op geïnteresseerden (toekomstige bewoners), beleidsmakers en professionals. Maar de laatste jaren nemen ook steeds vaker architecten deel. Dit jaar worden daarom ook enkele projecten bezocht die het resultaat vormen van een projectoproep 'collectieve woonvormen' in Lyon en Grenoble.

De deelnemers zullen stakeholders in het veld ontmoeten om te onderzoeken welke impact de wetgeving heeft op de realisatie van projecten. Ze zullen worden rondgeleid door de bewoners van de projecten en gaan met hen in gesprek. Als ervaringsdeskundigen bieden zij vaak interessante reflecties over de woonvorm. Op het programma staat een gevarieerde selectie van zowel stedelijke als landelijke projecten, waaronder enkele koplopers inzake duurzaamheid. Ten slotte wordt de reis ook begeleid door werknemers en vrijwilligers die het collectief wonen dagelijks in de praktijk ervaren.

Meer informatie over 'reizen met samenhuizen' vind je hier terug. Alle informatie over de reis zelf kun je hier bekijken.

Bron: Samenhuizen vzw
Deel dit artikel:
Onze partners