Renovatie gepland? WTCB lanceert gratis online opleiding rond voorafgaande diagnose

Bij renovaties komen in het bestaande gebouw vaak kleine en minder kleine problemen naar boven. Renovatieprofessionals krijgen die bij voorkeur onder controle nog voor de werken van start gaan, of willen ze correct kunnen inschatten zodat een oplossing in het renovatieproject opgenomen kan worden. Daarom stelde het WTCB een opleidingsmodule samen op het platform BE REEL!, met als inhoud een reeks van 15 informatieve video’s rond het stellen van een correcte diagnose voorafgaand aan een renovatie. De module is beknopt, maar bevat als bijkomende informatie ook een referentielijst voor meer doorgedreven analyse. 

Elke renovatieprofessional wordt geconfronteerd met een breed scala van potentiële problemen. Is de stabiliteit van het gebouw in orde of moeten sommige scheuren nader onderzocht worden? Zit er radon in de bodem? Hoe luchtdicht is het gebouw en waar zitten de lekken? Zijn er vochtproblemen en hoe erg zijn ze? Zijn er koudebruggen? Is het energieverbruik redelijk? Is de gevel vorstgevoelig?

In het project BE REEL! (‘Belgium Renovates for Energy Efficient Living’), dat het WTCB uitvoert met steun van het financieringsinstrument LIFE van de Europese Unie, ligt de focus op energetische renovaties. Een correcte diagnose van bestaande problemen is daarbij cruciaal. In een reeks korte video’s krijgt de renovatieprofessional een toolbox met diverse diagnosemethodes om vooraf bestaande problemen te identificeren en te analyseren. Dat begint bijna altijd met visuele observatie en ‘het gezond verstand’ gebruiken, maar de opleidingsmodule biedt ook een overzicht van meer geavanceerde meettechnieken die je door een specialist moet laten uitvoeren, of die je met gebruik van het juiste toestel zelf kunt toepassen. De methodes zijn per thema gegroepeerd in video’s van 10 tot 15 minuten.

Voor wie dieper op een bepaald thema wil ingaan, is er ook een lijst met referenties. Binnen elke video zijn er ‘time stamps’ die toelaten om binnen de video te navigeren. Ook de slides van de video’s kunnen op het leerplatform geconsulteerd worden.

Om de gratis onlineopleiding “Diagnose voor renovatie” te volgen, surf je naar de WTCB Renovatieacademie en maak je snel een account aan. De opleiding bestaat uit 15 ‘lessen’ die modulair en op eigen tempo gevolgd kunnen worden. De opleiding is in de eerste plaats gericht op professionals uit de renovatie, zoals aannemers, architecten en studiebureaus. Daarnaast kan ze ook nuttig zijn voor mensen werkzaam in ondersteunende diensten zoals gemeenteambtenaren en renovatiecoaches, voor energiedeskundigen, professionele bouwheren, gebouwbeheerders en studenten.

Bron: WTCB
Deel dit artikel:
Onze partners