Revolutionair Gents woonproject wint De Standaard klimaattrofee

DuCoop, een coöperatieve vennootschap die in De Nieuwe Dokken in Gent de woonwijk van de toekomst realiseert, wint als Radicale Vernieuwer van 2017 de klimaattrofee van De Standaard. De Landgenoten, een beweging van boeren en burgers die bioboeren aan grond helpt, wint de algemene prijs van de jury. De Landgenoten kaapte eveneens de publieksprijs weg.

De voorbije maanden ging De Standaard samen met de Sociale InnovatieFabriek en Radio1 op zoek naar tien eigenzinnige en innovatieve projecten die radicale oplossingen voorstellen voor maatschappelijke uitdagingen. Uit 322 inzendingen koos de jury onder leiding van Wouter Deprez tien Radicale Vernieuwers. Daarvan werden deze ochtend tijdens de uitzending van Hautekiet op Radio1 de drie winnaars bekendgemaakt.

De klimaatjury koos voor DuCoop omwille van de grote hefboom die het project teweeg brengt. In de woonwijk aan De Nieuwe Dokken in Gent zullen de kringlopen van 400 appartementen, een sporthal en een school gesloten worden, waarbij water, energie, grond- en afvalstoffen worden gerecupereerd en uitgewisseld. DuCoop werkt daarvoor samen met de naburige zeepfabriek Christeyns.

Nooit eerder werden de principes van de circulaire economie in ons land op deze schaal toegepast in een woonproject. Dit is een verhaal over energie, maar ook over mobiliteit, woonkwaliteit, afval- en watergebruik. Het geeft aan hoe we in de toekomst en kunnen en zullen moeten wonen.

 

Onbetaalbare landbouwgrond

De Landgenoten biedt een oplossing voor een ander prangend probleem in het sterk verstedelijkte Vlaanderen. We raken overtuigd van de noodzaak van lokale landbouwproductie, maar landbouwgrond wordt stilaan onbetaalbaar. Toegang tot grond is de grootste drempel voor bioboeren om een bedrijf uit de grond te stampen.

De Landgenoten, een coöperatieve beweging van meer dan 1.000 boeren en burgers, lost dat euvel op door gronden collectief aan te kopen en voor lange termijn te verhuren aan landbouwers. De gronden verwerven ze via crowdfunding of erfpacht. Burgers die in dit verhaal geloven kunnen instappen en aandeelhouder worden.

 

Verdere begeleiding

De tien Radicale Vernieuwers van 2017 krijgen verdere begeleiding door de Sociale InnovatieFabriek en worden geïntroduceerd in hun netwerk van investeerders en partners waardoor ze verder kunnen groeien. De twee winnaars krijgen extra media-aandacht, spreektijd op congressen en advertentieruimte.

Deel dit artikel:

Onze partners