Riba Gold Medal 2016: Zaha Hadid in voetsporen van Le Corbusier en Mies van der Rohe

De Iraaks-Britse architecte Zaha Hadid is de eerste vrouw die de prestigieuze Riba Gold Medal in ontvangst mag nemen in Groot-Brittannië. De architectuurprijs van het Royal Institute of British Architects werd voor het eerst uitgereikt in 1848. Heel wat grote namen uit de architecteur van de voorbije anderhalve eeuw hebben de onderscheiding in de wacht gesleept.

De 64-jarige architecte Zaha Hadid is de laureaat van de Riba Gold Medal van het Royal Institute of British Architects. De Iraaks-Britse Hadid schrijft geschiedenis. Ze is de eerste vrouw die de onderscheiding in ontvangst mag nemen.

Zaha Hadid begon haar carrière bij de Nederlandse architect Rem Koolhaas. In 1980 startte ze haar eigen architectenbureau op in Londen.

Zaha Hadid heeft onder meer het Aquatics Centre voor de Olympische Spelen in Londen in 2012 ontworpen. Ze ontwierp wereldwijd gebouwen in de deconstructivistische stijl.

De voorbije decennia werd Hadid onderscheiden met verschillende prijzen. Ze was de eerste vrouwelijke winnaar van de Pritzker Prize, de belangrijkste onderscheiding voor architectuur. In 2012 werd ze geridderd door koningin Elisabeth.

Bron: De Redactie

Deel dit artikel:

Onze partners

GAimage